Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sunak in Belfast om DUP te overtuigen van Brexitdeal

Sunak in Belfast om DUP te overtuigen van Brexitdeal

BELFAST (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak reist dinsdag af naar Belfast om de Noord-Ieren te overtuigen van de Brexitdeal die hij heeft gesloten met de Europese Unie. Hij hoopt met het nieuwe handelsprotocol de patstelling te kunnen doorbreken in het land dat al een jaar zonder regering zit.

De pro-Britse Democratic Unionist Party (DUP) blokkeert de regeringsvorming in Noord-Ierland namelijk al sinds februari vorig jaar uit onvrede over de handelsregels die sinds de Brexit voor Noord-Ierland gelden. Sunak hoopt hun zorgen met de nieuwe afspraken te hebben weggenomen, al lijken niet alle eisen van de DUP ingewilligd. Er is bijvoorbeeld nog altijd een (kleine) rol voor het EU-hof bij het handhaven van de regels.

De partij wil goed de tijd nemen om de overeenkomst te bestuderen voordat het een definitief standpunt inneemt. Partijleider Jeffrey Donaldson zei maandag in een eerste reactie dat er "aanzienlijke vooruitgang is geboekt" op een aantal terreinen, maar dat er "belangrijke punten van zorg" blijven.

Ook veel van Sunaks eigen partijgenoten zullen kijken naar wat de DUP doet. De meeste Conservatieven zijn tevreden met het resultaat, maar de harde Brexiteers onder hen hebben aangegeven de deal niet te kunnen steunen als de DUP niet akkoord gaat. Voor een meerderheid in het Britse parlement heeft Sunak hen waarschijnlijk niet nodig. Oppositiepartij Labour heeft aangegeven voorstander van de plannen te zijn.

Meer uit Buitenland

Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

7 minuten geleden
Media: eerste fase oorlog Israël tegen Hamas nog twee maanden

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische strijdkrachten hebben nog ongeveer twee maanden nodig in de Gazastrook om de "eerste fase" van de oorlog tegen Hamas af te ronden, aldus een defensiefunctionaris. Het leger voorziet nog drie tot vier weken om zijn huidige offensief in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Younis te voltooien en nog eens drie tot vier weken van intensieve gevechten.

56 minuten geleden
Negen agenten gewond bij wilde achtervolging in Vlaanderen

HEUSDEN-ZOLDER (ANP/BELGA) - Bij een wilde achtervolging over 100 kilometer door drie Belgische provincies zijn negen agenten gewond geraakt, berichten Belgische media. Politie in de streek van Leuven bemerkte een verdacht voertuig op en wilde een controle uitvoeren. De auto reed echter met hoge snelheid over een autosnelweg naar het oosten en nam een afrit ten noorden van Hasselt. Maar de chauffeur maakte daar snel rechtsomkeert en reed de snelweg weer op in westelijke richting, richting Leuven.

1 uur geleden
Doden bij brand in Italiaans ziekenhuis

TIVOLI (ANP/DPA) - Bij een hevige brand in een ziekenhuis in Tivoli, ten oosten van Rome, zijn vier doden gevallen. Circa tweehonderd patiënten zijn naar andere ziekenhuizen overgebracht of in een nabijgelegen school ondergebracht. De brand brak vrijdagavond uit in het hospitaal San Giovanni Evangelista en breidde zich snel uit.

2 uur geleden
EU op klimaattop: verzet OPEC tegen fossiele stop is schandalig

DUBAI (ANP) - Het verzet van oliekartel OPEC tegen mogelijke afspraken op de klimaattop over het uitfaseren van fossiele brandstoffen is schandalig, vindt de Spaanse vice-premier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai. "We zeggen niet dat we morgen al stoppen met fossiele brandstoffen. Maar we moeten afspraken maken zodat we op termijn ermee kunnen stoppen." Ook Eurocommissaris Wopke Hoekstra is het hiermee eens.

4 uur geleden
Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

10 uur geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

13 uur geleden