Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sunak biedt excuses aan voor vroegtijdig vertrek uit Frankrijk

Sunak biedt excuses aan voor vroegtijdig vertrek uit Frankrijk

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij de herdenkingen ter gelegenheid van D-Day in Normandië te vroeg heeft verlaten. Hij was daardoor niet aanwezig bij de grote ceremonie op Omaha Beach.

"Na de afsluiting van het Britse evenement in Normandië keerde ik terug naar Groot-Brittannië", zei Sunak in een bericht op X. "Bij nader inzien was het een vergissing om niet langer in Frankrijk te blijven en ik bied mijn excuses aan."

Verschillende wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse koning Charles, kwamen donderdag bijeen in Normandië om bij verschillende ceremonies de geallieerde landingen van tachtig jaar geleden te herdenken.

'Ultieme offer'

Sunak sprak op een door de Britten geleid evenement, maar delegeerde andere taken aan ministers, onder wie minister van Buitenlandse Zaken David Cameron. Cameron werd tijdens een latere herdenkingsceremonie samen met Biden, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz gefotografeerd.

"Dit jubileum zou moeten gaan over degenen die het ultieme offer voor ons land hebben gebracht. Het laatste wat ik wil is dat de herdenkingen overschaduwd worden door de politiek", zegt Sunak. "Ik geef veel om veteranen en was vereerd om het Verenigd Koninkrijk de afgelopen twee dagen te vertegenwoordigen op een aantal evenementen in Portsmouth en Frankrijk en om degenen te ontmoeten die zo dapper hebben gevochten."

Parlementsverkiezingen

Volgens Britse media keerde Sunak donderdag terug naar het Verenigd Koninkrijk voor een televisie-interview met de Britse zender ITV. Op 4 juli zijn in het Verenigd Koninkrijk parlementsverkiezingen. De Conservatieve Partij van Sunak ligt in de opiniepeilingen ongeveer 20 punten achter op de oppositiepartij Labour.

Labourleider Keir Starmer was wel op Omaha Beach. Hij begaf zich zelfs even onder de aanwezigen op de voorste rij, waar de vorsten, presidenten en andere leiders zaten. Daar schudde hij handen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Op D-day werd het leeuwendeel van de strijd geleverd door de Amerikanen, Canadezen en Britten. President Biden en premier Justin Trudeau woonden de herdenking op Omaha Beach bij. Door de afwezigheid van Sunak was van die landen alleen het VK niet vertegenwoordigd door een staatshoofd of regeringsleider. Koning Charles kon er om gezondheidsredenen ook niet bij zijn. Prins William was er wel.

Meer uit Buitenland

Trump wil uitleg van regering VS over mysterieuze drones

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de Amerikaanse regering niet open is over de mysterieuze drones die burgers in de staat New Jersey hebben waargenomen. Hij vindt dat de regering meer informatie over de incidenten moet geven.

39 minuten geleden
Verdachte moord topman Amerikaanse zorgverzekeraar geen klant

NEW YORK (ANP/RTR) - De verdachte van de moord op topman Brian Thompson van de Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealth was geen klant, aldus een woordvoerder van de onderneming. Luigi Mangione kon op 9 december worden aangeklaagd, na een vijf dagen durende klopjacht.

6 uur geleden
Verenigde Staten halen bevrijde Amerikaan weg uit Syrië

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft de Amerikaanse burger Travis Timmerman weggehaald uit Syrië. Timmerman zat in dat land gevangen en kwam vrij na de val van dictator Bashar al-Assad.

6 uur geleden
Ingewijde: Argentijnse president Milei is Italiaan geworden

ROME (ANP/RTR) - De Argentijnse president Javier Milei heeft het Italiaanse staatsburgerschap toegekend gekregen, bevestigt een ingewijde na berichten in Italiaanse media. Die zegt dat de Italiaanse regering de beslissing heeft genomen op basis van Milei's Italiaanse voorouders.

6 uur geleden
Franse premier ziet terugdringen staatsschuld als morele plicht

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De nieuwe Franse premier François Bayrou vindt het terugdringen van de Franse staatsschuld niet alleen een politieke prioriteit, maar ook een morele plicht. "Het tekort en de schuld, dat is een kwestie die morele vragen oproept", zei hij.

8 uur geleden
Amerikanen in de ban van onbekende drones en eisen maatregelen

WASHINGTON (ANP) - Steeds meer Amerikanen zien ze vliegen: onbekende onbemande vliegtuigjes of drones in het oosten van het land, onder meer in het luchtruim bij de hoofdstad Washington. De gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey zegt verontrust te zijn en heeft de regering gevraagd om extra middelen tegen de "drone-activiteiten".

8 uur geleden
Verkrachtingszaak Gisèle Pelicot nadert einde

AVIGNON (ANP/AFP) - De spraakmakende Franse verkrachtingszaak rond Gisèle Pelicot nadert zijn einde. De slotpleidooien zijn vrijdag afgerond en de 51 verdachten krijgen maandag de laatste kans om te spreken. De uitspraak wordt op 19 of 20 december verwacht.

9 uur geleden