Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sultan van Brunei nu langst regerende monarch ter wereld

Sultan van Brunei nu langst regerende monarch ter wereld

LONDEN (ANP) - Koningin Elizabeth II was sinds 2015 de langst regerende Britse monarch uit de geschiedenis en sinds 2016, toen de Thaise koning Bhumibol overleed, ook de langst regerende monarch en het langst dienende staatshoofd ter wereld. Die eer valt nu toe aan sultan Hassanal Bolkiah van Brunei die sinds 5 oktober 1967 regeert.

Hij wordt gevolgd door koningin Margrethe II van Denemarken, die op 14 januari 2022 haar gouden regeringsjubileum (50 jaar) vierde. Koning Carl XVI Gustaf van Zweden heeft een jaar later zijn gouden feest. Hij zit sinds 15 september 1973 op de troon.

Elizabeth had overigens niet het wereldrecord in handen. Dat berust bij koning Sobhuza II van Swaziland die 82 jaar op de troon zat. Hij werd al koning toen hij vier maanden oud was. De Franse koning Lodewijk XIV kwam aan 72 jaar en vorst Johann II van Liechtenstein regeerde in de negentiende eeuw zeventig jaar. Elizabeth zat ruim zeventig jaar op de troon.

Meer uit Buitenland

Biden waarschuwt Iran dat het Israël niet moet aanvallen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft Iran gewaarschuwd dat het Israël niet moet aanvallen. "Doe het niet", aldus Biden in een boodschap tot de Iraanse machthebbers, die hebben gedreigd met militaire actie tegen Israël na een aanval op Iraniërs in Syrië. Biden zei een Iraanse vergeldingsactie eerder vroeger dan later te verwachten.

2 uur geleden
Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli (83) overleden

FLORENCE (ANP) - Modeontwerper Roberto Cavalli is overleden. De 83-jarige Italiaan stierf in zijn woning in Florence na een lang ziekbed, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

2 uur geleden
VS sturen versterkingen naar Midden-Oosten om Iraans dreigement

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten sturen versterkingen naar het Midden-Oosten nu de angst groeit dat Iran binnenkort Israël zou kunnen aanvallen. De Iraanse leiding in Teheran wil een aanval in Syrië wreken waarbij onder meer twee Iraanse generaals om het leven kwamen.

3 uur geleden
Bijna 100.000 Haïtianen vluchten binnen een maand uit hoofdstad

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Uit angst voor bendegeweld zijn binnen een maand bijna 100.000 inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince op de vlucht geslagen.

5 uur geleden
Bronnen: Israël houdt rekening met Iraanse aanval binnen 48 uur

TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Israël houdt rekening met een aanval van Iran binnen 48 uur, meldt persbureau Bloomberg op basis van personen met informatie van westerse inlichtingendiensten. Een dergelijke aanval kan leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten.

7 uur geleden
Eerste vrachtwagens met noodhulp door heropende grensovergang Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp zijn via een heropende grensovergang de Gazastrook binnengereden, meldt het Israëlische leger. Ze gebruikten de grenspost Erez, in het noorden van Gaza.

9 uur geleden
Nieuwe evacuaties in Russische stad Orenburg na overstromingen

ORENBURG (ANP/AFP) - De overstromingen in de Russische stad Orenburg zijn "kritiek" geworden, meldt burgemeester Sergej Salmin. Hij heeft opdracht gegeven voor "massa-evacuaties" omdat het waterpeil in de rivier Oeral blijft stijgen.

10 uur geleden