Sulfiet wordt ondanks verbod nog steeds in vlees gebruikt
UTRECHT (ANP) - Vleesverwerkende bedrijven maken nog altijd gebruik van de verboden stof sulfiet, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Wel neemt het aantal overtreders af. Begin 2019 waren nog 21 van de 42 gecontroleerde bedrijven (50 procent) in overtreding. Aan het eind van dat jaar bleek dat 7 van de 46 geïnspecteerde bedrijven het verbod hadden genegeerd (15 procent).
Een van de bedrijven mag geen vlees meer produceren, de rest kreeg een boete. De inspectie werd gedaan bij bedrijven die al eens eerder in overtreding waren.
Sulfiet wordt gebruikt om vlees een rode kleur te geven, maar dit is al decennia verboden. Sulfiet kan een allergische reactie veroorzaken bij consumenten die overgevoelig zijn voor de stof. Het gebruik van sulfiet in vlees kan ook misleidend zijn, omdat de producten er daardoor verser uitzien dan ze in werkelijkheid zijn.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - De hele wereld kijkt naar Nederland en naar de proeven die hier lopen met het vaccin tegen de vogelgriep, die momenteel hard om zich heen grijpt. Maar om de ontwikkelde vaccins te laten slagen, moeten ook de Europese regels voor de controles van gevaccineerde kippen worden aangepast, zegt hoogleraar Integrale Pluimveegezondheidszorg Sjaak de Wit van de Universiteit Utrecht.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Niet iedereen kan meteen besluiten om minder rood vlees en meer peulvruchten te eten. "Er hoeft niet in een keer een streep door alles. We snappen dat het vraagt om tijd", zegt Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. Die kwam donderdag met advies voor een gezonder en milieuvriendelijker voedingspatroon.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Wie gezond en milieuvriendelijk wil eten, moet minder vlees en juist meer peulvruchten en noten op tafel zetten. Wetenschappers zeggen dat al jaren, maar nu adviseert ook de Gezondheidsraad het nog nadrukkelijker in nieuwe voedingsrichtlijnen. De raad adviseert mensen bijvoorbeeld om maximaal 200 gram rood vlees per week te eten. Peulvruchten, zoals bonen, linzen en erwten, zijn gezondere eiwitbronnen. Het advies is om daar 250 gram per week van te eten.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Ruim een derde van de mensen die verpleeghuiszorg ontvangen binnen de Wet langdurige zorg (Wlz), voelt zich onvoldoende geholpen. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van eigen onderzoek onder ruim 800 cliënten en mantelzorgers die verpleeghuiszorg thuis of in een verpleeghuis krijgen of daarbij betrokken zijn.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse biotechstart-up Laigo Bio heeft in een financieringsronde 11,5 miljoen euro opgehaald voor nieuwe technologie tegen kanker. Laigo Bio heeft een platform ontwikkeld waarmee ziekteveroorzakende membraaneiwitten, die vaak een sleutelrol spelen bij kanker, kunnen worden afgebroken in plaats van geremd. Het Utrechtse bedrijf wil het geld onder meer gebruiken om zijn technologie versneld te ontwikkelen en het team uit te breiden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van kinderen die in het ziekenhuis zijn beland door vapen is dit jaar opgelopen. Vorig jaar kwamen er bij een speciaal meldpunt hierover minstens 14 meldingen binnen, dat aantal is dit jaar verder opgelopen naar 31. Kinderlongarts Marije van den Beukel (HaaglandenMC) bevestigt donderdag berichtgeving hierover door NU.nl.
1 dag geledenASSEN (ANP) - Een PFAS-variant die in bepaalde bestrijdingsmiddelen zit, komt uiteindelijk ook vaak terecht in graanproducten. Pesticide Action Network (PAN) toont zich na eigen onderzoek bezorgd over de concentraties TFA in voedingsmiddelen. Europese instanties vermoeden steeds sterker dat die stof schadelijke effecten heeft op de gezondheid.
1 dag geleden