Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stukken Amazone-regenwoud illegaal te koop op Facebook

Stukken Amazone-regenwoud illegaal te koop op Facebook

LONDEN (ANP) - Delen van het Amazone-regenwoud in Brazilië worden illegaal te koop aangeboden op Facebook, heeft de Britse publieke omroep BBC ontdekt. Facebook zegt dat het niet onafhankelijk actie gaat ondernemen om de handel via het eigen platform te stoppen.

De stukken van het beschermde regenwoud die te koop worden aangeboden zijn onder meer nationale parken en leefgebieden van de inheemse volkeren. Sommige lappen grond die via Facebooks verkoopdienst worden aangeboden zijn maar liefst 1000 voetbalvelden groot.

Facebook stelt in een reactie dat het bedrijf "bereid is om samen te werken met de lokale autoriteiten", maar dat het uit eigen beweging geen actie zal ondernemen. "Ons commerciële beleid vereist van kopers en verkopers dat zij zich aan wet- en regelgeving houden", aldus het Amerikaanse techbedrijf.

De inheemse bewoners van het Amazone-regenwoud en actievoerders voelen zich machteloos. De laatsten stellen dat de Braziliaanse regering onder de rechts-populistische president Jair Bolsonaro geen actie wil ondernemen om het regenwoud te beschermen. "De landdieven voelen zich dermate aangemoedigd dat zij zich niet eens schamen om hun gronddeals op Facebook te maken", zegt het hoofd van een Braziliaanse milieuorganisatie.

Elke Facebook-gebruiker kan de illegale advertenties vinden door de Portugese woorden voor "woud", "jungle" en "hout" bij de zoekfunctie in te voeren en de deelstaten in de Amazone als zoekgebied te selecteren. Bij sommige advertenties zijn satellietbeelden en GPS-coördinaten van de aangeboden stukken regenwoud te zien. Sommige verkopers geven onomwonden toe dat zij niet de rechtmatige eigenaren van de aangeboden stukken grond zijn.

Behalve de houtkap is ook de intensieve veeteelt in Brazilië een van de redenen achter het verdwijnen van het Amazone-regenwoud. De ontbossing in Brazilië ging afgelopen jaar in het hoogste tempo van het laatste decennium.

Meer uit Buitenland

Macron: Franse steun voor Oekraïne zal niet wankelen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin zaterdag om "niet te rekenen op enige vermoeidheid van de Europeanen" over de oorlog in Oekraïne. Macron beloofde dat de Franse steun voor Kyiv "niet zal wankelen".

1 uur geleden
Amerikaanse maanlander ligt op zijn kant, maar maakt het goed

HOUSTON (ANP) - Maanlander Odysseus van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines heeft de maanlanding heelhuids doorstaan, maar ligt op zijn kant. Dit heeft het bedrijf dat de maanlander bouwde en bestuurde vrijdag gezegd.

2 uur geleden
Trump moet van rechter in totaal 454 miljoen dollar betalen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet van de rechter in New York in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro) betalen in de fraudezaak tegen hem. Bovenop de boete van bijna 355 miljoen dollar die de rechter hem vorige week oplegde, komt nog eens 99 miljoen dollar aan rente, staat in een officiële bekendmaking die de rechtbank vrijdag publiceerde.

4 uur geleden
IAEA-chef maant tot voorzichtigheid rond Oekraïense kerncentrale

WENEN (ANP) - Het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, heeft Rusland en Oekraïne vrijdag opgeroepen tot "maximale militaire terughoudendheid" in de buurt van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja. De afgelopen week registreerden medewerkers van het IAEA dagelijks zware explosies bij de kerncentrale, de grootste van Europa.

5 uur geleden
Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense luchtmacht zegt boven de Zee van Azov een Russisch vliegend commandocentrum te hebben neergeschoten. Het gaat om een Beriev A50, die dienstdoet als radarpost en gevechtsvliegtuigen aanstuurt. In januari claimde Oekraïne ook al zo'n toestel uit de lucht te hebben geschoten.

5 uur geleden
Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

6 uur geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

8 uur geleden