Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: zomerse hitte doodde in 2022 meer dan 61.000 Europeanen

Studie: zomerse hitte doodde in 2022 meer dan 61.000 Europeanen

BARCELONA (ANP/AFP) - Tijdens de uitzonderlijk hete Europese zomer van 2022 zijn meer dan 61.000 mensen gestorven als gevolg van de hitte. Dat is een van de uitkomsten van een maandag in het tijdschrift Nature Medicine gepubliceerde studie.

De onderzoekers van het Barcelona Institute for Global Health en het Franse gezondheidsonderzoeksinstituut INSERM schatten dat 61.672 sterfgevallen verband hielden met de hitte tussen 30 mei en 4 september vorig jaar. Italië had met 18.010 het hoogste dodental in verband met de hitte, gevolgd door Spanje met 11.324 en Duitsland met 8173.

Mensen ouder dan 80 jaar waren in de meerderheid bij de sterfgevallen, aldus de studie. Ongeveer 63 procent van de mensen die stierven als gevolg van de hitte waren vrouwen. Het verschil tussen mannen en vrouwen werd groter boven de leeftijd van 80. In die groep hadden vrouwen een sterftecijfer dat 27 procent hoger lag.

Donker vooruitzicht

Tenzij er iets wordt gedaan om mensen te beschermen tegen stijgende temperaturen, zal Europa tegen 2030 elke zomer gemiddeld meer dan 68.000 sterfgevallen door hitte te verduren krijgen, schat de studie. Tegen 2040 zouden er gemiddeld meer dan 94.000 hittegerelateerde sterfgevallen zijn. Tegen 2050 zou het aantal zelfs kunnen stijgen tot boven de 120.000, aldus de onderzoekers.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat Europa ongeveer twee keer zo snel opwarmt als het wereldgemiddelde. Terwijl de wereld sinds het midden van de negentiende eeuw gemiddeld bijna 1,2 graden Celsius is opgewarmd, was Europa vorig jaar ongeveer 2,3 graden warmer dan in pre-industriële tijden.

Meer uit Buitenland

Zes Europese landen verwerpen Israëlisch plan voor bezetting Gaza

DUBLIN (ANP) - Zes Europese landen hebben zich in een gezamenlijke verklaring uitgesproken tegen de nieuwe Israëlische plannen voor de bezetting van de Gazastrook. De buitenlandministers van Ierland, IJsland, Noorwegen, Luxemburg, Slovenië en Spanje "wijzen elke demografische of territoriale verandering in Gaza krachtig af".

1 uur geleden
Duitse defensieminister wil fors meer geld

BERLIJN (ANP/RTR) - De nieuwe Duitse regering moet nog dit jaar veel meer uitgeven aan defensie, vindt defensieminister Boris Pistorius volgens ingewijden. Hij zou zijn begroting willen opschroeven van ongeveer 52 naar meer dan 60 miljard euro.

1 uur geleden
Frankrijk en Duitsland richten defensie- en veiligheidsraad op

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk en Duitsland richten een defensie- en veiligheidsraad op. Die komt regelmatig samen om "onze gemeenschappelijke strategische uitdagingen" te bespreken, aldus de Franse president Emmanuel Macron.

1 uur geleden
Kallas: Gaza-plan Israël druist in tegen humanitaire beginselen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over het plan van Israël om de hulp aan Gaza aan particuliere beveiligingsbedrijven over te laten. Dat zou het Israëlische veiligheidskabinet zondag hebben besloten. Dat druist in "tegen de humanitaire beginselen, zoals die door VN-organisaties en humanitaire partners zijn onderstreept", stellen EU-buitenlandchef Kaja Kallas en Eurocommissarissen Dubravka Šuica (Middellandse Zeegebied) en Hadja Lahbib (Paraatheid en Crisisbeheer) in een gezamenlijke verklaring.

1 uur geleden
Pakistan: India heeft tientallen straaljagers ingezet bij aanval

ISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan zegt zich terughoudend te hebben opgesteld tijdens de Indiase aanvallen. "Ongeveer 75 tot 80 Indiase gevechtsvliegtuigen namen deel aan de aanval, waarvan Pakistan er slechts vijf neerhaalde terwijl ze projectielen afwierpen, inclusief twee Indiase drones", zei minister van Buitenlandse Zaken Ishaq Dar volgens de krant Dawn tegen de pers.

1 uur geleden
Europese Commissie en Hongarije naar rechter om mensensmokkelaars

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie daagt Hongarije weer voor het Europese Hof van Justitie. Dit keer om een regeringsdecreet van de Hongaren, waarin is vastgelegd dat opgepakte mensensmokkelaars niet meer gevangengezet worden, maar het land binnen 72 uur moeten verlaten. Dit decreet ondermijnt de doelstelling van de Europese Unie om migrantensmokkel effectief aan te pakken, vindt de Commissie.

1 uur geleden
Houthi's na bestand: meeste schepen veilig, die uit Israël niet

SANAA (ANP/AFP) - De Houthi's in Jemen zeggen dat een bestand met de VS niet voorziet in het staken van aanvallen op schepen die ze linken aan Israël. "De waterwegen zijn veilig voor alle internationale schepen, behalve Israëlische", zegt een hoge Houthi-functionaris tegen persbureau AFP. "Israël maakt geen deel uit van de overeenkomst, die geldt alleen voor Amerikaanse en andere schepen."

1 uur geleden