
Studie: Rotterdamse havenbedrijven gehinderd door nieuwe wetten
ROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven ervaren belemmeringen door nieuwe milieuwet- en regelgeving en een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor komen de toekomstige resultaten onder zware druk te staan, is een van de conclusies van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Rotterdamse haven is het grootste haven- en industriecomplex van Europa.
Veel bedrijven moeten grote investeringen doen om hun uitstoot terug te brengen. Ook moeten ze volgens Europese regels hun uitstoot in kaart brengen. "Ook van hun klanten en leveranciers. Dat leidt tot veel administratie en regeldruk", zegt Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de UvA.
Ook ervaren de bedrijven hinder van een te beperkt ondersteunend overheidsbeleid, schommelende energie- en grondstofprijzen en verstoringen in de logistiek. Volgens de onderzoekers worden bedrijven gedwongen om de energietransitie te versnellen. Nu is een meerderheid van de bedrijven in de haven niet klimaatneutraal.
Inzet technologieën
"Maar zeker de helft probeert dat wel te zijn in 2030, en het havenbedrijfsleven verwacht vanaf 2035 boven landelijk niveau te zitten", staat in het onderzoek. Het realiseren van deze ambities hangt echter deels af van "de inzet van technologieën die vooralsnog niet op de markt zijn". Ook is er vooralsnog "geen toename in de mate van radicale innovatie" ten opzichte van vijf jaar geleden.
De studie werd uitgevoerd in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, SmartPort en de gemeente Rotterdam. Aan het onderzoek deden ruim 250 directeuren en managers van bedrijven in de Rotterdamse haven mee.
Meer uit Financieel
AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft zijn prijzen in Canada verhoogd en moedigt Canadese kopers aan om snel auto's aan te schaffen die zijn geïmporteerd voordat er tegenmaatregelen werden genomen op voertuigen die in de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Op de Canadese website van de Amerikaanse elektrische autofabrikant prijkt een banner met de tekst: "Ontdek voorraden die voor de tarieven geprijsd werden zolang de voorraad strekt."
50 minuten geledenSINGAPORE (ANP) - Apple heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder smartphones verkocht in China, meldt onderzoeksbureau Canalys. De iPhone-maker verscheepte in de eerste drie maanden 9,2 miljoen toestellen naar China en zakte daarmee naar de vijfde plek van bestverkopende smartphonefabrikanten in het grote Aziatische land.
2 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - China wil de regelingen verbeteren voor buitenlandse toeristen om btw terug te vragen op producten die ze in het land kopen. Daarmee hoopt het Aziatische land de bestedingen van bezoekers te stimuleren. De voorgenomen maatregelen zijn onderdeel van China's inspanningen om de economie een impuls te geven, aangezien de binnenlandse vraag nog steeds achterblijft.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) vindt het heel positief dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Scott Bessent heeft uitgesproken dat de Verenigde Staten betrokken blijven bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Eerder dreigden de VS daar nog uit te stappen.
17 uur geledenWASHINGTON (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ook meegeklapt na een vurig pleidooi van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor de onafhankelijkheid van centrale banken. Volgens een woordvoerder van DNB kreeg Powell op een bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een staande ovatie van de hele zaal.
20 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China herhaalde zaterdag dat het geen gesprekken heeft gevoerd met de Verenigde Staten over handelskwesties, ondanks de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij zijn ambtgenoot Xi Jinping aan de telefoon had gehad. "Hij heeft gebeld", zei Trump recent. "En ik denk niet dat dat een teken van zwakte van zijn kant is."
20 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.
21 uur geleden