Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: pil veilig voor jonge vrouw met hoge kans op borstkanker

Studie: pil veilig voor jonge vrouw met hoge kans op borstkanker

AMSTERDAM (ANP) - Jonge vrouwen die door genetische mutaties een sterk verhoogd risico lopen op borstkanker en eierstokkanker, kunnen volgens Amsterdamse onderzoekers gerust de anticonceptiepil blijven gebruiken tot ze circa 25 jaar zijn. Daarna is het belangrijk dat ze zich goed laten informeren over hun specifieke situatie, raden de wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) aan.

Pilgebruik heeft zowel ongunstige als gunstige effecten: het risico op borstkanker wordt met bijna een kwart verhoogd, terwijl het risico op eierstok- en baarmoederkanker juist met de helft wordt verlaagd. Het was tot nu toe onduidelijk wat wijsheid is voor vrouwen met een zogeheten BRCA1 of BRCA2-mutatie in hun genen. Deze afwijkingen veroorzaken volgens eerdere onderzoeken 5 tot 10 procent van alle borstkankergevallen. Van de vrouwen met deze mutaties krijgt circa 70 procent een keer in haar leven borstkanker. De kans op eierstokkanker is 35 tot 45 procent bij BRCA1 en 10 tot 20 procent bij BRCA2.

Uit het onderzoek blijkt nu dat voor tieners en jongvolwassenen het pilgebruik weinig invloed heeft op het kankerrisico. Op de lange termijn zijn de gunstige effecten sterker: de anticonceptiepil voorkomt in de risicogroep meer gevallen van kanker dan hij extra veroorzaakt. Voor vrouwen vanaf 25 tot 30 jaar ligt dat weer anders: hun toch al hoge risico op borstkanker stijgt nog verder, terwijl het beschermde effect tegen eierstok- en baarmoederkanker pas later optreedt.

Afweging

Vrouwen met de BRCA-mutatie moeten dus een afweging maken, aldus Antoni van Leeuwenhoek, waar het NKI toe hoort. "Vinden ze het verhoogde kankerrisico op de korte termijn acceptabel, gezien de voordelen van pilgebruik en het hoge kankerrisico dat ze toch al hebben, of willen ze verdere risicostijging voorkomen door over te stappen op niet-hormonale anticonceptie, zoals condooms of een niet-hormonaal spiraal."

Vanwege de hoge risico's laten overigens veel vrouwen met BRCA hun borsten en/of eierstokken preventief verwijderen. Daarmee veranderen de risico's van de pil ook weer sterk. Van een verhoogd borstkankerrisico is bijvoorbeeld geen sprake meer na een preventieve borstverwijdering.

Na een preventieve eierstokverwijdering vallen de voordelen van de pil grotendeels weg. "Naarmate de preventieve operatie effectiever is, wordt het effect van het voorafgaande pilgebruik ongunstiger. Dit komt doordat pilgebruik nog steeds tot meer borstkanker leidt, terwijl er weinig tot geen eierstokkanker meer valt te voorkomen", schrijven de onderzoekers. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke Journal of the National Cancer Institute.

Meer uit Gezond

Honderden Limburgers in Den Haag voor behoud ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Zo'n zevenhonderd mensen uit de Limburgse regio Parkstad demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag voor het behoud van alle afdelingen van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Door een reorganisatie dreigt onder meer de intensive care naar Sittard-Geleen te verdwijnen. Ook de spoedeisende hulp en de geboortezorg worden bedreigd.

21 uur geleden
Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

3 dagen geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

3 dagen geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

4 dagen geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

4 dagen geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

4 dagen geleden
Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

4 dagen geleden