Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: Oekraïners positiever over EU-hulp dan EU-burgers zelf

Studie: Oekraïners positiever over EU-hulp dan EU-burgers zelf

BRUSSEL (ANP) - Oekraïners hebben over het algemeen een positiever beeld van de Europese hulp dan de inwoners van de EU zelf. Dat blijkt uit vergelijkend opinie-onderzoek door de denktank European Council on Foreign Relations (ECFR). Maar Nederland behoort tot de landen waar een groot aantal ondervraagden wel een goed gevoel heeft over de Europese bijdrage aan Oekraïne.

Uit een grootschalige enquête in Oekraïne en veertien andere Europese landen blijkt verder dat Nederland behoort tot de Europese landen waar de opvatting over Oekraïne sterk gepolariseerd is. Die polarisatie in landen als Nederland, opgeteld bij de verschillen tussen Europese landen onderling, vormt een probleem bij het vinden van een gemeenschappelijke koers op bijvoorbeeld de komende NAVO-top in Washington, analyseert de denktank.

In Nederland is er bijvoorbeeld zowel een substantiële groep mensen die wil dat Oekraïne met Rusland onderhandelt over vrede als een grote groep mensen die juist wil dat Oekraïne beter wordt bewapend om stand te houden tegen Rusland.

Onder meer Duitsland en Frankrijk behoren tot deze zelfde groep van sterk verdeelde landen. Volgens het rapport dat de denktank op grond van de enquête samenstelde, valt hierdoor moeilijk te voorspellen hoe uiteindelijk de Europese gemeenschappelijke positie zich zal ontwikkelen. Vooral als in deze landen het standpunt de ene of de andere kant zou opgaan.

Ook over de vraag of Oekraïne op termijn bij de EU moet, zijn Nederlanders volgens deze enquête zeer verdeeld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bulgaren waar een meerderheid duidelijk vindt dat dit niet moet gebeuren, of Spanjaarden die hier overwegend voorstander van zijn.

Meer uit Buitenland

ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

21 minuten geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

33 minuten geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

38 minuten geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

1 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

2 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

3 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

3 uur geleden