Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: Nederlanders gelukkigst aan de kust en op de hei

Studie: Nederlanders gelukkigst aan de kust en op de hei

WAGENINGEN (ANP) - Nederlanders voelen zich gemiddeld het gelukkigst als ze in de duinen, aan het strand of op de hei zijn. Die conclusie trekken onderzoekers van de universiteit van Wageningen. Meer dan vierduizend mensen deden mee aan het onderzoek. Ze rapporteerden in een app op hun telefoon gemiddeld 25 keer per dag hoe gelukkig ze zich op dat moment voelden. De app registreerde tegelijkertijd via gps op wat voor plekken ze zich bevonden.

Statistische analyse van de databerg die zo werd verzameld, maakte duidelijk dat mensen zich in groene gebieden doorgaans gelukkiger voelen dan in bebouwd gebied. Dat was niet geheel verrassend, want soortgelijk onderzoek in andere landen leidde ook al tot die conclusie. Het onderzoek van het instituut Wageningen Environmental Research leverde inzichten op over specifieke gebiedstypen. Zo rapporteerden de deelnemers aan de kust en in gebieden met een lage natuurlijke begroeiing, zoals heidevelden, een hoger geluksgevoel dan in parken of op het boerenland. Bossen scoren ook hoog, maar deelnemers vonden bosgebieden gemiddeld wat minder boeiend dan de kust.

De onderzoekers constateren dat "het bevorderen van bezoeken aan meer natuurlijke gebieden buiten de stad een middel is om het mentale welzijn van de bevolking te vergroten". Toch moeten ook stadsparken niet worden weggecijferd, zeggen ze, aangezien "voor het overgrote deel van de Nederlandse bevolking het stadspark het meest nabijgelegen, en daardoor veelal het vaakst bezochte, groengebiedstype is".

Uit het onderzoek blijkt dat mensen een hoger geluksgevoel opgeven in gebieden die ze als rustgevend óf juist als boeiend ervaren. "Dit betekent dat het valt aan te bevelen om parken rustiger en boeiender te maken", aldus de onderzoekers. Het criterium "mooi" lijkt voor de meesten minder belangrijk. Dat vinden de wetenschappers een opmerkelijke uitkomst.

Meer uit Binnenland

Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

1 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

5 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

7 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

12 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

17 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

18 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

21 uur geleden