Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: methaanuitstoot vee in lijn te brengen met klimaatdoelen

Studie: methaanuitstoot vee in lijn te brengen met klimaatdoelen

WAGENINGEN (ANP) - De uitstoot van methaan in de veehouderij kan met bestaande technieken en strategieën in lijn worden gebracht met de klimaatdoelen voor 2030. Tot die conclusie komen internationale onderzoekers van onder meer Wageningen University & Research (WUR) in een overzichtsartikel. Het wordt wel een stuk lastiger om de uitstoot vervolgens nog verder te verminderen, zodat ook de doelen voor 2050 wereldwijd worden gehaald, schrijven ze.

De onderzoekers hebben uitgerekend dat het met de methoden die ze hebben onderzocht onhaalbaar is om de klimaatdoelen te halen in Afrika. Daar zal de veehouderij naar verwachting nog fors uitbreiden, in lijn met een groeiende bevolking. In Europa moet het volgens de wetenschappers wel mogelijk zijn om de uitstoot dusdanig terug te brengen dat die in lijn komt met een opwarming van de aarde van maximaal 1,5 graad.

In de studie stond de vraag centraal hoe de methaanuitstoot kan worden verminderd, zonder de productie te hoeven verlagen. Alleen al met enkele aanpassingen aan het voer, zoals meer krachtvoer geven en koeien jonger gras te laten eten, blijkt het mogelijk de methaanuitstoot per kilo vlees met gemiddeld 12 procent te verlagen. Door zogeheten methaanremmers, oliën, vetten en nitraat toe te voegen, komt de besparing uit boven de 20 procent, aldus de onderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). In hoeverre de uitstoot daalt als mensen minder vlees en meer plantaardig voedsel gaan eten, is in dit onderzoek niet meegenomen.

Methaan is een krachtig broeikasgas, dat net als CO2 en lachgas bijdraagt aan klimaatverandering. Het ontstaat in het maag-darmstelsel van koeien, geiten en schapen, die het uitademen of -boeren. Ook in mest van koeien en varkens zit het gas. Wereldwijd komt zo'n 30 procent van de methaanuitstoot van de veehouderij.

Meer uit Binnenland

Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

1 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

3 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

5 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

5 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

5 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

7 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

7 uur geleden