Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: methaanuitstoot vee in lijn te brengen met klimaatdoelen

Studie: methaanuitstoot vee in lijn te brengen met klimaatdoelen

WAGENINGEN (ANP) - De uitstoot van methaan in de veehouderij kan met bestaande technieken en strategieën in lijn worden gebracht met de klimaatdoelen voor 2030. Tot die conclusie komen internationale onderzoekers van onder meer Wageningen University & Research (WUR) in een overzichtsartikel. Het wordt wel een stuk lastiger om de uitstoot vervolgens nog verder te verminderen, zodat ook de doelen voor 2050 wereldwijd worden gehaald, schrijven ze.

De onderzoekers hebben uitgerekend dat het met de methoden die ze hebben onderzocht onhaalbaar is om de klimaatdoelen te halen in Afrika. Daar zal de veehouderij naar verwachting nog fors uitbreiden, in lijn met een groeiende bevolking. In Europa moet het volgens de wetenschappers wel mogelijk zijn om de uitstoot dusdanig terug te brengen dat die in lijn komt met een opwarming van de aarde van maximaal 1,5 graad.

In de studie stond de vraag centraal hoe de methaanuitstoot kan worden verminderd, zonder de productie te hoeven verlagen. Alleen al met enkele aanpassingen aan het voer, zoals meer krachtvoer geven en koeien jonger gras te laten eten, blijkt het mogelijk de methaanuitstoot per kilo vlees met gemiddeld 12 procent te verlagen. Door zogeheten methaanremmers, oliën, vetten en nitraat toe te voegen, komt de besparing uit boven de 20 procent, aldus de onderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). In hoeverre de uitstoot daalt als mensen minder vlees en meer plantaardig voedsel gaan eten, is in dit onderzoek niet meegenomen.

Methaan is een krachtig broeikasgas, dat net als CO2 en lachgas bijdraagt aan klimaatverandering. Het ontstaat in het maag-darmstelsel van koeien, geiten en schapen, die het uitademen of -boeren. Ook in mest van koeien en varkens zit het gas. Wereldwijd komt zo'n 30 procent van de methaanuitstoot van de veehouderij.

Meer uit Binnenland

Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

2 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

6 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

6 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

8 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

9 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

11 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

15 uur geleden