
Studie: methaanuitstoot vee in lijn te brengen met klimaatdoelen
WAGENINGEN (ANP) - De uitstoot van methaan in de veehouderij kan met bestaande technieken en strategieën in lijn worden gebracht met de klimaatdoelen voor 2030. Tot die conclusie komen internationale onderzoekers van onder meer Wageningen University & Research (WUR) in een overzichtsartikel. Het wordt wel een stuk lastiger om de uitstoot vervolgens nog verder te verminderen, zodat ook de doelen voor 2050 wereldwijd worden gehaald, schrijven ze.
De onderzoekers hebben uitgerekend dat het met de methoden die ze hebben onderzocht onhaalbaar is om de klimaatdoelen te halen in Afrika. Daar zal de veehouderij naar verwachting nog fors uitbreiden, in lijn met een groeiende bevolking. In Europa moet het volgens de wetenschappers wel mogelijk zijn om de uitstoot dusdanig terug te brengen dat die in lijn komt met een opwarming van de aarde van maximaal 1,5 graad.
In de studie stond de vraag centraal hoe de methaanuitstoot kan worden verminderd, zonder de productie te hoeven verlagen. Alleen al met enkele aanpassingen aan het voer, zoals meer krachtvoer geven en koeien jonger gras te laten eten, blijkt het mogelijk de methaanuitstoot per kilo vlees met gemiddeld 12 procent te verlagen. Door zogeheten methaanremmers, oliën, vetten en nitraat toe te voegen, komt de besparing uit boven de 20 procent, aldus de onderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). In hoeverre de uitstoot daalt als mensen minder vlees en meer plantaardig voedsel gaan eten, is in dit onderzoek niet meegenomen.
Methaan is een krachtig broeikasgas, dat net als CO2 en lachgas bijdraagt aan klimaatverandering. Het ontstaat in het maag-darmstelsel van koeien, geiten en schapen, die het uitademen of -boeren. Ook in mest van koeien en varkens zit het gas. Wereldwijd komt zo'n 30 procent van de methaanuitstoot van de veehouderij.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
5 uur geleden