Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: Marsverkenner Perseverance helpt bij zoektocht naar leven

Studie: Marsverkenner Perseverance helpt bij zoektocht naar leven

WASHINGTON (ANP) - Beelden die de Marsverkenner Perseverance heeft gemaakt onthullen dat er miljarden jaren geleden waarschijnlijk water over de planeet heeft gestroomd. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie die donderdag is gepubliceerd.

In februari landde de Perseverance van NASA op de planeet Mars. Het Amerikaanse ruimteagentschap wil bewijs vinden dat er microben op de rode planeet hebben geleefd. Het werkgebied van de rover is de krater Jezero waar miljarden jaren geleden, toen op Mars water zou hebben gestroomd, mogelijk een rivier in een meer uitmondde.

Wetenschappers hebben beelden geanalyseerd van kliffen in de krater en uit de verschillende lagen valt op te maken hoe de formatie van het landschap tot stand kwam. Volgens NASA-astrobioloog Amy Williams blijkt uit de onderste lagen dat Mars ongeveer 3,7 miljard jaar geleden "warm en vochtig genoeg was om een hydrologische cyclus te ondersteunen". Dat betekent dat er water op de planeet heeft kunnen bestaan.

Uit de bovenste lagen blijkt dat er in de mogelijke rivier hevige overstromingen plaats hebben gevonden. Op basis van de analyse kan de NASA besluiten waar op de planeet de Marsverkenner meer onderzoek te doen. Zo hopen wetenschappers meer tekenen van lang uitgestorven leven - als dat bestond - op de planeet te vinden.

"We wisten op basis van eerdere informatie al dat het water moest zijn dat deze delta vormde", aldus Williams over het landschap in krater Jezero. "Door deze nieuwe afbeeldingen is het alsof we het boek echt kunnen lezen in plaats van dat we alleen maar naar de omslag kijken."

De zeswielige Marsverkenner met twintig camera's en een boor aan boord landde begin dit jaar op Mars, na een ontwikkelingsprogramma van acht jaar dat zo'n 2,1 miljard euro kostte. De rover heeft in de afgelopen maanden meerdere monsters genomen en minihelikopter Ingenuity opgelaten.

Meer uit Buitenland

Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

1 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

2 uur geleden
VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

TAIPEI (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de "onveilige interactie". Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

3 uur geleden
Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

4 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

5 uur geleden
Afghaanse schoolmeisjes vergiftigd op school in noorden

KABUL (ANP/RTR) - Zo'n zestig schoolmeisjes in het noorden van Afghanistan zijn opgenomen in ziekenhuizen, nadat ze waren vergiftigd door mensen die de school waren binnengedrongen en klaslokalen met een giftige stof bestookten. Volgens de politie maken de slachtoffers het inmiddels goed. Er zijn geen mededelingen gedaan over de aard van het gif of de daders.

5 uur geleden
Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

11 uur geleden