Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: levensverwachting daalde in coronapandemie met 1,6 jaar

Studie: levensverwachting daalde in coronapandemie met 1,6 jaar

SEATTLE (ANP) - De gemiddelde levensverwachting van mensen over de hele wereld is in de eerste twee jaar van de coronapandemie met 1,6 jaar gedaald. Dat is meer dan eerder gedacht, melden onderzoekers in een studie voor het Amerikaanse Institute for Health Metrics and Evaluation die gepubliceerd is in medisch tijdschrift The Lancet.

In 84 procent van de meer dan tweehonderd onderzochte landen en gebieden daalde in 2020 en 2021 de levensverwachting. "In de afgelopen halve eeuw heeft voor volwassenen over de hele wereld de coronapandemie een ingrijpendere impact gehad dan welke gebeurtenis dan ook, waaronder conflicten en natuurrampen", zegt wetenschapper en hoofdauteur van de studie, Austin Schumacher.

Het wereldwijde sterftecijfer voor mannen van boven de 15 jaar steeg in de eerste twee coronajaren met 22 procent. Voor vrouwen was dat 17 procent, schatten de onderzoekers. Zij denken dat de pandemie heeft gezorgd voor 15,9 miljoen doden, die zowel direct als indirect - door bijvoorbeeld uitgestelde zorg - aan het virus te wijten zijn. Dat is een miljoen meer dan wereldgezondheidsorganisatie WHO eerder schatte.

Toch zien de onderzoekers wel een positief punt in de sterftecijfers tijdens de coronapandemie. Dat is dat de wereldwijde kindersterfte ook die jaren bleef dalen. Daarnaast wijzen de onderzoekers erop dat de pandemie de vooruitgang sinds 1950 op het gebied van levensverwachting niet teniet heeft gedaan. Tussen toen en 2021 is de gemiddelde levensverwachting bij geboorte namelijk met bijna 23 jaar gestegen, naar 71,7 jaar.

Meer uit Buitenland

VN-experts kritisch op terugdraaien veroordeling Weinstein

GENÈVE (ANP) - Experts van de Verenigde Naties hekelen dat een veroordeling van de voormalige filmproducent Harvey Weinstein is teruggedraaid. Het rechtelijke besluit gaat gepaard met een "verontrustende boodschap" aan vrouwen die seksueel zijn misbruikt.

25 minuten geleden
VN-organisaties veroordelen Israëlische actie in Rafah

RAFAH (ANP/DPA) - De humanitaire takken van de Verenigde Naties hebben de Israëlische acties in Rafah veroordeeld. Het Israëlische leger nam na een nacht vol bombardementen de Palestijnse kant van de grensovergang in. Volgens Jens Laerke, een woordvoerder van hulporganisatie OCHA, is deze ochtend "een van de duisterste in deze zeven maanden durende nachtmerrie".

57 minuten geleden
Tweetal opgepakt voor plannen moord op Zelensky

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne zijn twee personen opgepakt die meewerkten aan een Russisch complot om president Volodymyr Zelensky en andere Oekraïense topfunctionarissen te vermoorden, meldt veiligheidsdienst SBOe. De verdachten zijn Oekraïense veiligheidsfunctionarissen.

1 uur geleden
Politie Malmö op scherp voor Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - Malmö zet zich schrap voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De veiligheidsmaatregelen in de stad zijn zichtbaar opgeschroefd. Overal in de stad patrouilleren agenten en vooral het gebied rond de Malmö Arena wordt scherp in de gaten gehouden: de wegen zijn afgezet met roadblocks en op de daken staan sluipschutters paraat.

1 uur geleden
Israël stuurt snel delegatie naar onderhandelingen in Egypte

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël stuurt in de komende uren een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro, waar wordt onderhandeld over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De vertegenwoordigers zullen beoordelen of Hamas zijn standpunt over het laatste voorstel kan veranderen, aldus een Israëlische topfunctionaris.

3 uur geleden
IAEA-chef had 'positief' overleg in Iran over nucleair programma

ISFAHAN (ANP/RTR) - De baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) Rafael Grossi heeft in Iran "positieve en productieve gesprekken" gevoerd over het nucleaire programma van Teheran. De VN-organisatie wil meer toezicht op het kernprogramma, maar heeft nog geen concrete toezeggingen van Iran.

3 uur geleden
Premier Modi stemt op derde dag van parlementsverkiezingen India

AHMEDABAD (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn stem uitgebracht voor de parlementsverkiezingen in het land. Dinsdag is de derde van de in totaal zeven stemdagen van de grootste verkiezingen ter wereld.

3 uur geleden