Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: laten werken asielzoekers levert veel geld op

Studie: laten werken asielzoekers levert veel geld op

AMSTERDAM (ANP) - Als asielzoekers dezelfde werkmogelijkheden krijgen als Oekraïense vluchtelingen, dan levert dat de Nederlandse samenleving fors geld op. Dat meldt SEO Economisch Onderzoek, dat in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven studies uitvoert.

Wanneer de asielzoekers die in 2023 voor het eerst asiel aanvroegen en hun nareizigers dezelfde werkmogelijkheden zouden hebben gehad als Oekraïense vluchtelingen, zou dat de Nederlandse samenleving over een periode van tien jaar bijna 2 miljard euro aan extra welvaart opleveren, berekende SEO. Het gaat dan vooral om loon, consumptie en belasting die bij verschillende partijen in de samenleving terechtkomen.

Werkende asielzoekers dragen ook meer bij aan de kosten van hun opvang. Verder doen ze later als statushouders minder vaak een beroep op de bijstand, aldus de onderzoekers. Daarnaast zijn er nog niet in cijfers uit te drukken voordelen, onder meer doordat werkende asielzoekers sneller integreren, gezonder en gelukkiger zijn en ook op andere manieren dan door te werken een grotere bijdrage leveren aan de samenleving.

Tewerkstellingsvergunning

De onderzoekers gaan er op basis van wetenschappelijk onderzoek vanuit dat de effecten van ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers op verdringing van andere werkenden en op een aanzuigende werking van asielzoekers nihil zijn.

Asielzoekers die naar Nederland komen, mogen pas aan het werk wanneer hun asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling is en hebben een tewerkstellingsvergunning nodig die de werkgever moet aanvragen bij het UWV. Oekraïense vluchtelingen kunnen vanaf de eerste dag in Nederland werken zonder tewerkstellingsvergunning.

Onderzoek

RefugeeConnect, dat opkomt voor een onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt voor asielzoekers, vroeg SEO samen met onder meer VluchtelingenWerk Nederland, IKEA Group en Microsoft het onderzoek te doen.

Het COA pleit ook voor ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers. "Vanuit ervaring weten wij al dat het belangrijk is voor onze bewoners dat ze kunnen werken. Zo integreren ze beter in de Nederlandse samenleving en kunnen ze van nut zijn. Dat is ook beter voor hun mentale gezondheid. Nu komen onze bewoners nog te vaak de dagen door met wachten en stilzitten. Dat zorgt voor spanning, bij de bewoners en in de omgang met elkaar op onze locaties. Bovendien weten we dat het draagvlak voor asielopvang in de buurt groter is als asielzoekers actief zijn in de gemeenschap", zegt COA-bestuurslid Joeri Kapteijns.

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

2 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

3 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

3 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

4 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

5 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

5 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

6 uur geleden