Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: geen ernstiger ziekteverloop bij corona door ibuprofen

Studie: geen ernstiger ziekteverloop bij corona door ibuprofen

EDINBURGH (ANP) - Het nemen van ontstekingsremmers zoals ibuprofen zorgt niet voor hogere risico's op ernstige symptomen of de dood bij een coronabesmetting, komt naar voren uit een nieuwe studie. Het gaat om het meest omvangrijke onderzoek van zijn soort tot nu toe.

Aan het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar was er bezorgdheid over de potentiële effecten van ontstekingsremmers die niet onder de steroïden vallen. Zulke medicijnen, ook bekend als NSAID's, worden voorgeschreven bij een veelheid van kwalen en aandoeningen. Onder de groep vallen naast ibuprofen ook ontstekingsremmende pijnstillers als diclofenac en naproxen.

In een studie die zaterdag is gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift Lancet Rheumatology, wordt geconcludeerd dat de bezorgdheid onterecht was. De medicijnen "zorgen niet voor een verergering van de sterfte of het ziekteverloop" bij Covid-19, aldus de auteurs. Zij bevelen aan dat artsen de NSAID's net als in het verleden blijven voorschrijven.

"Toen de pandemie een jaar geleden begon, moesten we er zeker van zijn dat deze veelgebruikte medicatie niet voor slechtere uitkomsten zou zorgen bij coronapatiënten", aldus hoofdauteur Ewen Harrison, hoogleraar aan de Universiteit van Edinburgh. "We hebben nu duidelijk bewijs dat NSAID's veilig zijn voor gebruik door patiënten met Covid-19, wat zowel behandelaars als patiënten gerust moet stellen zodat de medicijnen kunnen worden gebruikt zoals voor het begin van de pandemie."

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens van 72.000 coronapatiënten die tussen januari en augustus 2020 werden opgenomen in 255 ziekenhuizen in Engeland, Schotland en Wales. Van hen hadden 4211 patiënten voor de ziekenhuisopname NSAID's genomen.

Het verschil in sterfte tussen de mensen die de medicijnen wel hadden genomen en de mensen die dat niet hadden gedaan bleek verwaarloosbaar. Hetzelfde kan worden gezegd van het verschil bij ic-opnames, kunstmatige beademing of het nodig hebben van extra zuurstof.

Meer uit Buitenland

Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

1 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

1 uur geleden
VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

1 uur geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

1 uur geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

3 uur geleden
Netanyahu tegen families: niet iedere gijzelaar wordt nu gered

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag familieleden ontmoet van de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Hij vertelde hen dat het op dit moment niet mogelijk is om alle gijzelaars terug te halen. Volgens de Israëlische nieuwssite The Times of Israel reageerden de familieleden vijandig op Netanyahu's woorden en kwam het tot felle aanvaringen.

3 uur geleden
Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

4 uur geleden