Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: geen ernstiger ziekteverloop bij corona door ibuprofen

Studie: geen ernstiger ziekteverloop bij corona door ibuprofen

EDINBURGH (ANP) - Het nemen van ontstekingsremmers zoals ibuprofen zorgt niet voor hogere risico's op ernstige symptomen of de dood bij een coronabesmetting, komt naar voren uit een nieuwe studie. Het gaat om het meest omvangrijke onderzoek van zijn soort tot nu toe.

Aan het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar was er bezorgdheid over de potentiële effecten van ontstekingsremmers die niet onder de steroïden vallen. Zulke medicijnen, ook bekend als NSAID's, worden voorgeschreven bij een veelheid van kwalen en aandoeningen. Onder de groep vallen naast ibuprofen ook ontstekingsremmende pijnstillers als diclofenac en naproxen.

In een studie die zaterdag is gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift Lancet Rheumatology, wordt geconcludeerd dat de bezorgdheid onterecht was. De medicijnen "zorgen niet voor een verergering van de sterfte of het ziekteverloop" bij Covid-19, aldus de auteurs. Zij bevelen aan dat artsen de NSAID's net als in het verleden blijven voorschrijven.

"Toen de pandemie een jaar geleden begon, moesten we er zeker van zijn dat deze veelgebruikte medicatie niet voor slechtere uitkomsten zou zorgen bij coronapatiënten", aldus hoofdauteur Ewen Harrison, hoogleraar aan de Universiteit van Edinburgh. "We hebben nu duidelijk bewijs dat NSAID's veilig zijn voor gebruik door patiënten met Covid-19, wat zowel behandelaars als patiënten gerust moet stellen zodat de medicijnen kunnen worden gebruikt zoals voor het begin van de pandemie."

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens van 72.000 coronapatiënten die tussen januari en augustus 2020 werden opgenomen in 255 ziekenhuizen in Engeland, Schotland en Wales. Van hen hadden 4211 patiënten voor de ziekenhuisopname NSAID's genomen.

Het verschil in sterfte tussen de mensen die de medicijnen wel hadden genomen en de mensen die dat niet hadden gedaan bleek verwaarloosbaar. Hetzelfde kan worden gezegd van het verschil bij ic-opnames, kunstmatige beademing of het nodig hebben van extra zuurstof.

Meer uit Buitenland

VN vinden soep borsjt bedreigd Oekraïens werelderfgoed

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben de groentesoep borsjt bestempeld tot bedreigd Oekraïens werelderfgoed. De VN-cultuurorganisatie UNESCO vreest negatieve gevolgen voor de traditie in Oekraïne door de Russische invasie van 24 februari.

3 uur geleden
Ook Paul McCartney en Billie Eilish bij tv-concert voor Oekraïne

NEW YORK (ANP) - Paul McCartney, Billie Eilish en haar broer Finneas doen mee aan een tv-concert om geld in te zamelen voor Oekraïne. Op 3 juli wordt het concert op de Amerikaanse zenders NBC, MSNBC en CNBC uitgezonden.

3 uur geleden
Start proces wegens drugssmokkel basketbalspeelster VS bij Moskou

CHIMKI/MOSKOU (ANP/AFP) - Het proces tegen de in de VS bekende basketbalspeelster Brittney Griner is bij Moskou begonnen. De 31-jarige sportvrouw werd half februari op de luchthaven Sjeremetjevo van Moskou aangehouden, omdat ze volgens de veiligheidsdienst in het bezit was van capsules cannabisolie. Dat is in Rusland een illegaal verdovend middel. Er kan een straf tot tien jaar cel op staan.

4 uur geleden
Franse politie pakt wijnfraude in de Bordeauxstreek aan

BORDEAUX (ANP/AFP) - De Franse politie heeft deze week een netwerk opgerold dat zich bezighield met de verkoop van wijn die zogenaamd uit de Bordeauxstreek kwam. In het echt ging het om goedkope wijn uit geheel andere streken. Het Franse Openbaar Ministerie schat de omvang van zwendel op honderdduizenden flessen.

5 uur geleden
Rusland heft alle beperkingen tegen verspreiding coronavirus op

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland beëindigt alle beperkingen die de verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. Zo komen bijvoorbeeld de mondkapjesplicht en beperkingen in de horeca te vervallen, heeft consumentenwaakhond Rospotrebnadzor bekendgemaakt.

5 uur geleden
Zelden zichtbare Talibanleider op grote bijeenkomst in Kabul

KABUL (ANP/AFP) - De leider van de Afghaanse Taliban, Hibatullah Akhundzada, is in persoon op een grote bijeenkomst van geestelijken in de hoofdstad Kabul. Akhundzada komt vrijwel nooit in de openbaarheid en leeft zeer teruggetrokken in de zuidelijke stad Kandahar. Hij is vrijwel niet gezien sinds de soennitische extremisten van de Taliban in augustus vorig jaar de macht overnamen. Zijn vrijwel permanente afwezigheid heeft geruchten gevoed dat hij zou zijn overleden of uitgerangeerd.

6 uur geleden
Doden en gewonden bij raketinslag in flatgebouw Odessa

ODESSA (ANP/AFP) - Bij een raketinslag in een flatgebouw in de Oekraïense havenstad Odessa zijn zeker zeventien doden en dertig gewonden gevallen. Het Oekraïense leger stelt dat de raket werd afgevuurd door een Russisch gevechtsvliegtuig dat boven de Zwarte Zee vloog. Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn de Russische strijdkrachten niet verantwoordelijk voor de inslag.

10 uur geleden