Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: geen ernstiger ziekteverloop bij corona door ibuprofen

Studie: geen ernstiger ziekteverloop bij corona door ibuprofen

EDINBURGH (ANP) - Het nemen van ontstekingsremmers zoals ibuprofen zorgt niet voor hogere risico's op ernstige symptomen of de dood bij een coronabesmetting, komt naar voren uit een nieuwe studie. Het gaat om het meest omvangrijke onderzoek van zijn soort tot nu toe.

Aan het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar was er bezorgdheid over de potentiële effecten van ontstekingsremmers die niet onder de steroïden vallen. Zulke medicijnen, ook bekend als NSAID's, worden voorgeschreven bij een veelheid van kwalen en aandoeningen. Onder de groep vallen naast ibuprofen ook ontstekingsremmende pijnstillers als diclofenac en naproxen.

In een studie die zaterdag is gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift Lancet Rheumatology, wordt geconcludeerd dat de bezorgdheid onterecht was. De medicijnen "zorgen niet voor een verergering van de sterfte of het ziekteverloop" bij Covid-19, aldus de auteurs. Zij bevelen aan dat artsen de NSAID's net als in het verleden blijven voorschrijven.

"Toen de pandemie een jaar geleden begon, moesten we er zeker van zijn dat deze veelgebruikte medicatie niet voor slechtere uitkomsten zou zorgen bij coronapatiënten", aldus hoofdauteur Ewen Harrison, hoogleraar aan de Universiteit van Edinburgh. "We hebben nu duidelijk bewijs dat NSAID's veilig zijn voor gebruik door patiënten met Covid-19, wat zowel behandelaars als patiënten gerust moet stellen zodat de medicijnen kunnen worden gebruikt zoals voor het begin van de pandemie."

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens van 72.000 coronapatiënten die tussen januari en augustus 2020 werden opgenomen in 255 ziekenhuizen in Engeland, Schotland en Wales. Van hen hadden 4211 patiënten voor de ziekenhuisopname NSAID's genomen.

Het verschil in sterfte tussen de mensen die de medicijnen wel hadden genomen en de mensen die dat niet hadden gedaan bleek verwaarloosbaar. Hetzelfde kan worden gezegd van het verschil bij ic-opnames, kunstmatige beademing of het nodig hebben van extra zuurstof.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

'Duitsland moet klimaatneutraal geïndustrialiseerd land worden'

BERLIJN (ANP) - Armin Laschet, de nieuwe voorzitter van de CDU en belangrijkste kandidaat om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier, ziet een goede balans tussen economie en ecologie als het belangrijkste doel van de volgende regering. Duitsland moet een klimaatneutraal geïndustrialiseerd land zijn, zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst van de partij in Neumünster in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein.

1 uur geleden
Parlement Israël stemt over coalitie zonder Netanyahu

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische parlement stemt zondag over een coalitie zonder de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu. Dat kan na twaalf jaar het einde inluiden van het premierschap van de rechtse politicus.

1 uur geleden
Zwitsers stemmen over pesticide en rechtsbeginselen

BERN (ANP) - De Zwitsers hebben zondag weer een dag van referenda op plaatselijk en nationaal niveau. Nationaal liggen vijf vragen voor over een algeheel verbod op kunstmatige bestrijdingsmiddelen, een wet die de coronabeperkingen mogelijk maakt, een wet voor preventief optreden tegen mogelijke verdachten, een wet die de beperking van de uitstoot van broeikasgassen regelt en over een voorgestelde regeling voor veel meer hulp aan biologische boeren.

1 uur geleden
Blik op drie belangwekkende dagen Biden in Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de eer om zondagavond Joe Biden te mogen verwelkomen als die voor het eerst als Amerikaans president de Europese Unie aandoet. De Air Force One landt op de militaire luchthaven Melsbroek. De vliegtuigspotters zijn er klaar voor.

1 uur geleden
Rellen na demonstratie in Tunesië tegen politiegeweld

TUNIS (ANP) - Jongeren zijn zaterdagavond in de Tunesische hoofdstad Tunis opnieuw slaags geraakt met agenten nadat er rellen uitbraken na een demonstratie tegen politiegeweld. In de arbeiderswijk Sidi Hassine gooiden tientallen jongeren projectielen, waaronder vuurwerk, naar de politie in de buurt van het station. De politie reageerde met traangas.

3 uur geleden
VS en Zuid-Korea herbevestigen wens 'denuclearisering' Korea's

CARBIS BAY (ANP) - De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken en zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Chung Eui-Yong herbevestigen een verbintenis tussen beide landen en Japan om nauw samen te werken aan de "denuclearisering van het Koreaanse schiereiland". Dat staat in een verklaring die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar buiten heeft gebracht na een ontmoeting tussen beide ministers tijdens de G7-top in Engeland.

3 uur geleden
Braziliaanse president beboet vanwege niet dragen mondkapje

BRASILIA (ANP) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft opnieuw een boete gekregen omdat hij geen mondkapje droeg tijdens een evenement. Ook zijn zoon en parlementslid Eduardo Bolsonaro en minister Tarcísio Gomes de Freitas van Infrastructuur ontvingen een bon van 555,71 reais (ongeveer 90 euro), meldt de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo zaterdag. Het drietal had geen masker op tijdens een motorrally in São Paulo waarbij duizenden aanhangers van Bolsonaro aanwezig waren.

4 uur geleden