Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: forse inkomensterugval bij veel Nederlanders door corona

Studie: forse inkomensterugval bij veel Nederlanders door corona

AMSTERDAM (ANP) - Door de coronacrisis hebben zeker zo'n 190.000 werkende Nederlanders te maken gekregen met een forse inkomensterugval. Dat hebben economen van ABN AMRO uitgerekend. Vooral mensen met lage onzekere inkomens, flexibele arbeidscontracten en dus ook vaak jongeren moesten het maandelijks opeens met honderden euro's minder stellen.

Bij de studie is gekeken naar de geanonimiseerde gegevens van honderdduizenden klanten van de bank. Daaruit bleek dat in de periode van maart 2020 tot en met februari dit jaar 16,3 procent van de werkenden de inkomsten met ten minste 10 procent zag afnemen. Het jaar ervoor, dus van maart 2019 tot en met februari 2020, was dit nog 14 procent.

"Elk jaar zijn er wel mensen die er op vooruit- of achteruitgaan. Dan kan ook omdat mensen er bijvoorbeeld voor kiezen om parttime te gaan werken", zegt ABN AMRO-hoofdeconoom Sandra Phlippen. Volgens haar is het aantal van 190.000 mensen daarom een voorzichtige inschatting, gebaseerd op de toename van het aantal werkenden van wie het inkomen flink is gedaald.

870 euro per maand

De gemiddelde terugval was 40 procent van het netto-inkomen, ofwel 870 euro per maand. De deskundigen van de bank hebben in dit onderzoek niet uitgezocht in welke sectoren de coronacrisis er financieel het meeste heeft ingehakt bij werkenden. Wel is duidelijk dat er veel uitzendkrachten bijzaten. Vooral onder uitzendkrachten met een maandelijks inko­men van maximaal 1800 euro netto steeg de kans op een inkomensterugval tijdens corona fors.

Phlippen vindt dat de cijfers laten zien dat de crisis de bestaande problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft verdiept. Daarbij wijst ze erop dat de negatieve inkomensschokken, ondanks de massale coronasteun van het kabinet, toch zijn terechtgekomen op het bordje van de meest kwetsbaren. "We waren onder ontwikkelde economieën al het land met de meeste ongelijkheid in economische zekerheid, doordat de arbeidszekerheid tussen vast en flex zo groot is. Deze kloof is gedurende de pandemie dus groter geworden", stelt de econoom.

Hoe het nu precies gaat met de mensen van wie het inkomen zo'n forse klap kreeg, kan Phlippen niet zeggen. Daar doet de bank momenteel nog onderzoek naar, eveneens op basis van geanonimiseerde data. Mogelijk waren de uitzendkrachten die vorig jaar opeens geen werk meer hadden, dit jaar ook de eerste mensen die weer aan de slag gingen toen de coronamaatregelen werden versoepeld. Bijvoorbeeld in de horeca zijn de laatste maanden weer veel nieuwe krachten aangenomen.

Meer uit Financieel

Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

9 minuten geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

54 minuten geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

12 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

13 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

14 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

16 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

16 uur geleden