Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: één prik voorkomt vaak ernstige ziekte door Delta-variant

Studie: één prik voorkomt vaak ernstige ziekte door Delta-variant

TORONTO (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BionTech, Moderna en AstraZeneca beschermen de meeste mensen al na één prik tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Canadees onderzoek duidt erop dat dit ook geldt voor de Delta-variant. Het vaccin van Moderna kwam volgens een voorpublicatie van de studie als beste naar voren. Waar het gaat om het voorkomen van ziekenhuisopname of overlijden door de Delta-variant, die in Nederland het meest voorkomt, is één dosis van dit vaccin volgens de berekeningen van de wetenschappers gemiddeld 96 procent effectief.

Daar zit wel wat onzekerheid in: het werkelijke cijfer ligt hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de 72 procent en de 99 procent. Een vrij grote marge houden de onderzoekers ook aan voor de andere vaccins. Bij AstraZeneca komen ze uit op een 88 procent (tussen de 60 en 96 procent) lagere kans op overlijden of ziekenhuisopname na één dosis, bij Pfizer/BioNTech op 78 procent (tussen de 65 procent en 86 procent).

In totaal analyseerden de onderzoekers gegevens van ruim 400.000 Canadezen die zich op het virus lieten testen tussen december 2020 en eind mei van dit jaar. Van die mensen raakten er bijna 41.000 besmet met een "zorgwekkende" coronavariant. De Delta-variant, die pas later echt in opmars kwam, werd bij iets minder dan duizend mensen aangetroffen. Dat relatief lage aantal is wel een kanttekening bij de resultaten.

Effectiviteit

Het vaccin van Moderna is na één prik ook het beste in het puur voorkomen van een besmetting met de Delta-variant. De onderzoekers komen uit op een effectiviteit van 72 procent (tussen de 57 en 82 procent). Dat is wel beduidend lager dan bij de Alpha-variant, waar de bescherming ongeveer 83 procent bedroeg. De effectiviteit van een shot Pfizer/BioNTech is volgens dit onderzoek 56 procent (tussen de 45 en 64 procent), AstraZeneca zit er tussenin met 67 procent.

Mensen die volledig zijn gevaccineerd, zijn met Pfizer/BioNTech 87 procent beschermd tegen besmetting met de Delta-variant. Voor de andere twee vaccins konden de onderzoekers nog geen percentage geven. Dat komt doordat in de onderzochte groep mensen helemaal niemand die daar twee prikken van had gekregen besmet raakte met de Delta-variant. Ook de mate waarin de vaccins na twee prikken bescherming geven tegen overlijden en ziekenhuisopname konden de onderzoekers niet bepalen bij gebrek aan gegevens.

De onderzoekers zijn onder meer verbonden aan onderzoeksinstituut ICES, dat is gespecialiseerd in de analyse van data uit de gezondheidszorg, en de universiteiten van Toronto en Ottawa. Ze hebben hun onderzoeksresultaten alvast op de zogeheten preprintserver MedRxiv gezet. Die moeten nog kritisch worden beoordeeld door vakgenoten, voordat ze in een wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd.

Meer uit Binnenland

Wilders uit opnieuw kritiek op Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt dat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract "politieke spelletjes" speelt. Het is de tweede keer in korte tijd dat Wilders uithaalt naar de NSC-leider. De PVV'er wil dolgraag een kabinet vormen met NSC, VVD en BBB.

11 minuten geleden
Opa vrijgelaten Ofir Engel: hij is gezond en in goede conditie

DEN HAAG (ANP) - Ofir Engel, de jonge Israëlisch-Nederlandse gijzelaar die woensdag door Hamas werd vrijgelaten, is gezond en verkeert in goede conditie. Dat vertelt zijn opa, Jucha Engel, donderdagochtend. "Hij heeft veel mazzel gehad."

34 minuten geleden
Edwin Evers vanaf februari terug bij 538 met vrijdagmiddagshow

HILVERSUM (ANP) - Edwin Evers keert na vijf jaar zonder vast programma terug op de radio met een vrijdagmiddagshow op Radio 538. De 52-jarige radiomaker presenteert vanaf 2 februari op vrijdagen het programma Evers & Co, samen met sidekick Cobus Bosscha en nieuwslezer Henk Blok.

37 minuten geleden
Rutte: Kissinger was de geschiedenis in eigen persoon

DEN HAAG (ANP) - "Henry Kissinger was de geschiedenis in eigen persoon. Een man die het internationale gezicht van de tweede helft van de 20e eeuw als geen ander bepaalde", reageert demissionair premier Mark Rutte op het overlijden van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Die overleed woensdag op 100-jarige leeftijd.

1 uur geleden
Eerste landelijke strooiactie aan het begin van het winterseizoen

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat heeft voor het eerst landelijk gestrooid. Alle snelwegen zijn in de nacht van woensdag op donderdag voorzien van een laagje zout, omdat er gladheid werd verwacht. Volgens een woordvoerster hebben de pekelwagens in totaal 35.000 kilometer gereden en is er 2,2 miljoen kilo zout gestrooid. Dat komt neer op "één theelepeltje per vierkante meter", zegt ze.

1 uur geleden
Eerste lokale matige vorst winterseizoen gemeten in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - In Leeuwarden is donderdagochtend de eerste lokale matige vorst van het winterseizoen gemeten, meldt Weeronline. Het kwik zakte daar naar -5,4 graden. Er is sprake van matige vorst bij temperaturen onder -5,0 graden, dus vanaf -5,1 graden. Vorig jaar gebeurde dit al op 19 november.

2 uur geleden
Redacties leggen uur werk neer uit onvrede met cao-onderhandeling

DEN HAAG (ANP) - De redacties van onder andere NRC, de Volkskrant, Trouw, AD en Het Financieele Dagblad leggen donderdag van 11.00 uur tot 12.00 uur het werk neer uit onvrede met de lopende cao-onderhandelingen. Tijdens dat uur worden ook de websites van deze kranten niet bijgewerkt.

3 uur geleden