Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: coronabesmetting kan kans op longembolie fors verhogen

Studie: coronabesmetting kan kans op longembolie fors verhogen

LONDEN (ANP/AFP) - Een coronabesmetting kan de kans op een longembolie of trombose tot maanden later fors verhogen. Volgens een studie waarvan de resultaten donderdag in het British Medical Journal (BMJ) verschijnen, zorgt een coronabesmetting mogelijk voor een 33 keer grotere kans op een longembolie en een vijf keer groter risico op diepe veneuze trombose (DVT).

Het was al bekend dat coronabesmettingen leiden tot een grotere kans op bloedstolsels, maar details ontbraken over de duur van het risico en de kans daarop bij mensen die nauwelijks ziek werden. Een Zweedse studie van de universiteit Umeå onder meer dan één miljoen coronapatiënten biedt nieuwe inzichten.

Wetenschappers vergeleken data van coronapatiënten tussen februari 2020 en mei 2021 met een groep van vier miljoen mensen die niet positief testte op het coronavirus. Het risico op een longembolie bleek tot zes maanden na een besmetting verhoogd, voor DVT gold dat tot drie maanden.

Bloedstolsels

De onderzoekers melden dat ook mensen die nauwelijks ziek werden van een coronabesmetting en niet in het ziekenhuis werden opgenomen, een groter risico liepen op bloedstolsels. Naarmate de pandemie vorderde nam de kans daarop wel af, waarschijnlijk door de effectieve werking van vaccinaties.

Volgens de wetenschappers laat het onderzoek zien dat er meer aandacht moet komen voor de behandeling van bloedstolsels bij coronapatiënten. Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow, die niet bij de studie betrokken waren, melden dat de resultaten laten zien "dat ook milde besmettingen tot complicaties kunnen leiden".

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

1 dag geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

1 dag geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

2 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

2 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

2 dagen geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

2 dagen geleden