Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: coronabesmetting kan kans op longembolie fors verhogen

Studie: coronabesmetting kan kans op longembolie fors verhogen

LONDEN (ANP/AFP) - Een coronabesmetting kan de kans op een longembolie of trombose tot maanden later fors verhogen. Volgens een studie waarvan de resultaten donderdag in het British Medical Journal (BMJ) verschijnen, zorgt een coronabesmetting mogelijk voor een 33 keer grotere kans op een longembolie en een vijf keer groter risico op diepe veneuze trombose (DVT).

Het was al bekend dat coronabesmettingen leiden tot een grotere kans op bloedstolsels, maar details ontbraken over de duur van het risico en de kans daarop bij mensen die nauwelijks ziek werden. Een Zweedse studie van de universiteit Umeå onder meer dan één miljoen coronapatiënten biedt nieuwe inzichten.

Wetenschappers vergeleken data van coronapatiënten tussen februari 2020 en mei 2021 met een groep van vier miljoen mensen die niet positief testte op het coronavirus. Het risico op een longembolie bleek tot zes maanden na een besmetting verhoogd, voor DVT gold dat tot drie maanden.

Bloedstolsels

De onderzoekers melden dat ook mensen die nauwelijks ziek werden van een coronabesmetting en niet in het ziekenhuis werden opgenomen, een groter risico liepen op bloedstolsels. Naarmate de pandemie vorderde nam de kans daarop wel af, waarschijnlijk door de effectieve werking van vaccinaties.

Volgens de wetenschappers laat het onderzoek zien dat er meer aandacht moet komen voor de behandeling van bloedstolsels bij coronapatiënten. Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow, die niet bij de studie betrokken waren, melden dat de resultaten laten zien "dat ook milde besmettingen tot complicaties kunnen leiden".

Meer uit Gezond

Salmonella-uitbraak gelinkt aan kebabvlees, ook in Nederland

STOCKHOLM (ANP) - Europese instanties waarschuwen voor een golf salmonellabesmettingen die voornamelijk wordt veroorzaakt door kebab van kip. In Nederland zijn tot nu toe 34 gevallen gemeld. In totaal gaat het om 210 geregistreerde besmettingen in zes Europese landen en de Verenigde Staten. Niemand is overleden aan een besmetting, wel moest een deel van de geïnfecteerden naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
Pakje sigaretten gaat vanaf zaterdag zo'n 9 euro kosten

DEN HAAG (ANP) - De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld. Over een jaar komt er weer 1,22 euro bij en kost een pakje sigaretten gemiddeld 10 euro.

7 uur geleden
Aantal ziekenhuisbehandelingen naar niveau van voor corona

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekenhuisbehandelingen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoe het staat met het aantal mensen dat wacht op een ziekenhuisbehandeling is vooralsnog niet duidelijk, al geeft de NZa wel aan dat het aantal licht gedaald is.

8 uur geleden
Amsterdam UMC: een op drie vrouwen houdt klachten na keizersnede

AMSTERDAM (ANP) - Een aanzienlijk deel van de vrouwen die via een keizersnede bevallen, houdt daar op de langere termijn problemen aan over. Ongeveer een op de drie heeft last van aanhoudende buikpijn, bloedverlies of verminderde vruchtbaarheid, melden onderzoekers van Amsterdam UMC. Ze beschrijven deze klachten in een wetenschappelijke publicatie voor het eerst samenhangend als een ziektebeeld. Daar hebben ze de Engelse naam Caesarean Scar Disorder aan gegeven.

1 dag geleden
Griepepidemie suddert op een laag pitje door volgens Nivel

UTRECHT (ANP) - Huisartsen zien steeds minder mensen met griepachtige klachten, maar toch is de milde griepepidemie volgens gezondheidsinstituut Nivel nog niet voorbij. Al weken ligt het aantal huisartsbezoeken ruim onder de "epidemische grens": die hebben de deskundigen gelegd op 58 consulten per 100.000 inwoners. In de afgelopen week gingen slechts 15 op de 100.000 Nederlanders met klachten die op griep kunnen duiden naar hun huisarts.

1 dag geleden
Onderzoek: grote twijfels bij nul procent btw op groente en fruit

DEN HAAG (ANP) - Nul procent btw op groente en fruit is juridisch ingewikkeld en levert naar verwachting ook maar weinig gezondheidswinst op. Dat concluderen onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek, die gekeken hebben naar onder meer de effecten en de uitvoerbaarheid van deze in het coalitieakkoord afgesproken belastingmaatregel. Elke mogelijke variant stuit op grote bezwaren.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt tot 666

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot 666. Dat is het laagste aantal sinds 24 februari, ruim een maand geleden.

1 dag geleden