Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: Chinese chiptechnologie vormt veiligheidsrisico voor EU

Studie: Chinese chiptechnologie vormt veiligheidsrisico voor EU

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De snelle vooruitgang van China op het gebied van halfgeleidertechnologie vormt een veiligheidsrisico voor Europa. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport dat woensdag in Berlijn wordt gepresenteerd. Volgens het rapport moeten de Europese overheden ingrijpende wijzigingen doorvoeren in hun plannen om de chipindustrie verder uit te bouwen.

De huidige voorstellen van de Europese Unie om onder meer geavanceerde chipfabrieken te bouwen "zullen niet voldoende zijn", verklaarden de opstellers van het rapport Jan-Peter Kleinhans van denktank Stiftung Neue Verantwortung en John Lee, voormalig lid van het Mercator Instituut voor Chinastudies.

Hoewel subsidiëring van de bouw van chipfabrieken noodzakelijk is, moet de EU ook strategische partnerschappen aangaan met Oost-Aziatische economieën die een cruciale rol spelen in de chipketen, waaronder Taiwan en Zuid-Korea, maar ook Japan, Singapore of Maleisië, aldus de onderzoekers.

Investeringen

Een belangrijk doel van de EU Chips Act, die medio 2022 moet worden opgesteld, is dat het economische blok in 2030 20 procent van het wereldwijde marktaandeel van halfgeleiders voor zijn rekening neemt, onder meer door het ontwerpen en produceren van zijn eigen geavanceerde chips.

Kleinhans en Lee dringen er bij de EU op aan om meer te investeren in de hele toeleveringsketen, met de nadruk op assemblage, testen en verpakken, om meer grip te krijgen op de chipketen en verdere knelpunten en tekorten te voorkomen. Ook dient Europa "aanzienlijk te investeren" in het ontwerpen van chips, met name door het verbeteren van de voorwaarden voor lokale startups, kleine en middelgrote ondernemingen en spin-offs van onderzoeksinstellingen. Deze gebieden "worden verwaarloosd in de huidige debatten, maar zijn cruciaal voor het technologische concurrentievermogen en de veiligheid van Europa", aldus Kleinhans en Lee.

China maakt ondertussen flinke stappen op het gebied van chips met grote Chinese technologiebedrijven als Alibaba, Tencent en Baidu, die steeds vaker hun eigen chips ontwerpen voor onder meer kunstmatige intelligentie en cloud computing. Dat ontwerpvermogen van de Chinezen heeft volgens de onderzoekers gevolgen voor de nationale veiligheid, omdat het Chinese leger daardoor toegang krijgt tot potentieel krachtigere en efficiëntere chips, die gebruikt kunnen worden in supercomputers om rakettrajecten te simuleren.

Meer uit Financieel

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

1 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

5 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

6 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

6 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

8 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

8 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

8 uur geleden