Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studentenvereniging GNSV: al vaker te maken gehad met bedreiging

Studentenvereniging GNSV: al vaker te maken gehad met bedreiging

NIJMEGEN (ANP) - Studentenvereniging GNSV heeft in het verleden vaker te maken gehad met bedreiging. Dat stelt de rechts-nationalistische studentenclub dinsdag naar aanleiding van de vechtpartij van de dag daarvoor, tijdens de introductiemarkt van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het incident speelde zich af tussen drie leden van de Groot Nederlandse Studentenvereniging en zich antifascistisch noemende demonstranten. De politie kon eerder nog niets zeggen over de toedracht.

Volgens de bestuurssecretaris van de Leidse tak van GNSV waren in de aanloop naar de introductiemarkt al anoniem oproepen geplaatst om "ons zogezegd aan te pakken, omdat de Radboud Universiteit ons daar toeliet. Wat daar de gevolgen van zijn, hebben we maandag meegemaakt". De universiteit stelde maandag in een verklaring dat er vragen waren binnengekomen over "deelnemende partijen aan de introductiemarkt" en riep deelnemers nog op zich respectvol naar iedereen op te stellen.

GNSV werd in 2021 in Leiden opgericht en heeft dit jaar voor het eerst ook een tak in Nijmegen. De vereniging heeft nauwe banden met de Vlaamse Nationalistische Studentenvereniging. De Leidse tak telde in februari zo'n twintig actieve leden, stond toen in het Leidsch Dagblad. De vereniging wordt niet door de universiteit met geld of voorzieningen ondersteund.

Veiligheidsmaatregelen

De bestuurssecretaris stelt dat verenigingsleden in het geheim zijn vastgelegd, dat tegenstanders privé-informatie publiceren op sociale media en dat horecazaken zijn lastiggevallen op momenten dat de vereniging daar was. Hij zegt dat de vereniging maatregelen overweegt om de veiligheid bij activiteiten te verhogen, maar stelt ook: "Het vermelden van zulke maatregelen zou ze minder effectief maken."

Volgens de secretaris is van een eerder voorval in Leiden melding gemaakt bij de politie. Hij zegt verder tevreden te zijn met hoe de organisatie van de introductiemarkt en de Radboud Universiteit zijn omgegaan met het incident.

Bruls over vechtpartij

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls veroordeelde de demonstranten die de mensen hebben aangevallen. Hij noemde hun gedrag niet toelaatbaar en niet passen binnen de democratische rechtsorde waarin voor elke mening van rechts tot links volop plaats moet zijn. Drie verdachten werden maandag opgepakt vanwege betrokkenheid bij die vechtpartij op de campus. Een is inmiddels vrijgelaten.

Meer uit Binnenland

Demonstraties UvA gaan 'over grenzen heen', zegt Rutte

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte roept demonstranten op en rond de Universiteit van Amsterdam op te stoppen met het geweld tegen de politie en het aanrichten van vernielingen. Dat doet hij op X. "De gebeurtenissen op en rond de UvA in de laatste dagen gaan duidelijk over grenzen heen. Demonstreren mag. Altijd. Maar geweld gebruiken tegen de politie en vernielingen aanrichten mag nooit. Stop daarmee!"

12 minuten geleden
Pro-Palestijns protest laat duidelijke sporen achter in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In delen van de Amsterdamse binnenstad zijn donderdagochtend nog duidelijk de gevolgen zichtbaar van het pro-Palestijnse protest dat daar dinsdag en woensdag plaatsvond. Een ANP-fotograaf ziet op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) stapels met stoeptegels en pallets liggen. Ook zijn veel muren en ramen op het terrein bespoten met teksten als "All eyes on Rafah" en "From the river to the sea".

28 minuten geleden
Meer dan 2400 asielzoekers in Ter Apel, boetebedrag ruim miljoen

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van woensdag op het donderdag voor het eerst sinds de gerechtelijke uitspraak meer dan 2400 mensen overnacht. Er verbleven 2463 mensen. Omdat dat er meer zijn dan de afgesproken 2000, moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opnieuw een dwangsom van 15.000 euro betalen aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Daarmee staat het totale boetebedrag nu op 1.012.500 euro.

38 minuten geleden
XR gelast protestmars Den Haag af om 'extreem politiegeweld'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) gelast de vreedzame protestmars tegen politiegeweld af die donderdagmiddag zou worden gehouden in Den Haag. De organisatie meldt in een bericht "geschokt" te zijn over het "extreme politiegeweld" bij de pro-Palestijnse protesten van deze week in Amsterdam en Utrecht.

1 uur geleden
Top BuZa vreesde voor polarisatie op ministerie om onvrede Gaza

DEN HAAG (ANP) - De top van het ministerie van Buitenlandse Zaken zag dat "de eenheid" op hun departement "onder druk" stond omdat de oorlog in Gaza veel discussie tussen ambtenaren losmaakte. Begin november kwamen de hoogste ambtenaren van het departement bijeen voor een "24-uursheisessie" die grotendeels ging over de onvrede op het departement, blijkt uit documenten die het ANP heeft opgevraagd.

3 uur geleden
Eurovisiedroom Joost Klein komt uit in halve finale songfestival

MALMÖ (ANP) - Joost Klein gaat donderdagavond eindelijk zijn grote droom waarmaken. Na maanden van voorbereiding maakt de artiest zijn opwachting tijdens het Eurovisie Songfestival in Malmö, waar hij in de tweede halve finale een plek in de finale wil bemachtigen.

5 uur geleden
Gaza-demonstranten oog in oog met ME in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Kort na 01.00 uur in de nacht van woensdag op donderdag stonden de pro-Palestijnse demonstranten die de Universiteitsbibliotheek in Utrecht bezet hadden gehouden oog in oog met de politie op de brug tussen de Voorstraat en de Wittevrouwenstraat. De demonstranten werden door de politie verplaatst richting de Biltstraat.

9 uur geleden