Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studentenvakbonden voeren actie tegen leenstelsel

Studentenvakbonden voeren actie tegen leenstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) voeren vanaf dinsdag tot en met volgende week donderdag actie tegen het leenstelsel. Ze willen daarmee harde toezeggingen van de formerende partijen afdwingen dat het leenstelsel wordt afgeschaft. En dat "compensatie voor de leenstelselgeneratie in het nieuwe regeerakkoord wordt opgenomen".

De 'actieweek' begint dinsdag vlak na het middaguur met een mars in Den Haag, waaraan zo'n honderd studenten deelnemen. Daarnaast zijn er de komende dagen meerdere laserprojecties in verschillende studentensteden, zo laten de bonden weten. De reeks wordt afgesloten op 4 november met een twaalf uur durende actie in Den Haag.

Voorzitter Alina Danii Bijl van FNV Young & United zegt dat de studenten bij de vorige formatie in de steek zijn gelaten. "We zullen er alles aan doen om dat nu te voorkomen", aldus Bijl. Joshua de Roos van de LSVb vult aan: "Al in de zomer hebben we met het SER Jongerenplatform een plan voor schuldenvrij studeren gepresenteerd. Dit kan zo uitgevoerd worden."

De Tweede Kamer sprak bij de Algemene Politieke Beschouwingen vorige maand in grote meerderheid al uit dat het in 2015 ingevoerde leenstelsel weer plaats moet maken voor een basisbeurs.

Meer uit Binnenland

Verdachte dubbele moord McDonald's zwijgt

ZWOLLE (ANP) - "Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

1 uur geleden
Meer gemeenten tellen stemmen voor Tweede Kamer opnieuw

DEN HAAG (ANP) - In meer gemeenten moeten stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen opnieuw worden geteld. Er zitten mogelijk foutjes in de tellingen, en die moeten worden opgehelderd voordat de einduitslag wordt vastgesteld.

1 uur geleden
OM: Gökmen T. schuldig aan neersteken gevangenisbewaarder

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie acht tramschutter Gökmen T. schuldig aan een poging tot moord op een gevangenisbewaarder in de Rotterdamse gevangenis De Schie. De bewaker werd volgens de officier van justitie in februari 2021 met kracht gestoken in zijn hals en gezicht met een koperen leiding die T. uit zijn koelkast had gesloopt. Het slachtoffer werd geraakt in zijn rechterwang en oor.

2 uur geleden
Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

3 uur geleden
Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

3 uur geleden
Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

5 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

7 uur geleden