Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studentenvakbond vindt versoepeling hoger onderwijs heel positief

Studentenvakbond vindt versoepeling hoger onderwijs heel positief

DEN HAAG (ANP) - De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het "heel positief" dat het kabinet volgens Haagse bronnen aanstuurt op heropening van het hoger onderwijs en het mbo. "Als het klopt, zijn alle studenten heel blij met dit nieuws", reageert voorzitter Ama Boahene. "Dan kunnen studenten een korte, maar slechte periode afsluiten, waarin ze weer veel thuis op hun kamers zaten en weinig contact konden hebben met docenten en medestudenten."

De lockdown van de afgelopen weken, die ook het onderwijs weer trof, was voor veel studenten een "harde klap", zegt Boahene. "Zeker omdat het lange tijd heel goed ging in het hoger onderwijs." De LSVb denkt dat heropening qua coronarisico's "veilig en verantwoord" is.

De studentenvakbond kan zich ook vinden in het pleidooi van het Outbreak Management Team (OMT) om beter beschermende mondkapjes te gebruiken, maar daarbij moet volgens Boahene "wel rekening worden gehouden met de financiële positie van studenten". Ze oppert om de betere type 2-mondneusmaskers die het OMT voorstaat gratis beschikbaar te stellen aan studenten, net zoals al langere tijd gebeurt met zelftesten. Studenten kunnen die online aanvragen en krijgen ze dan thuisgestuurd. "Dat werkt prima."

Koepelorganisaties van de universiteiten en hogescholen wilden donderdag niet direct reageren op de berichten, omdat nog niet precies duidelijk is onder welke voorwaarden de instellingen weer fysiek open mogen.

De hele sector pleitte eerder deze week nog voor heropening. Fysiek onderwijs is volgens de instellingen "van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs én het welzijn van studenten".

Meer uit Binnenland

Nederland heeft nu negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen

UTRECHT (ANP) - In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

5 minuten geleden
Alle klimaatactivisten van de A12 in Den Haag gehaald

DEN HAAG (ANP) - Alle klimaatactivisten die de A12 in Den Haag blokkeerden, zijn inmiddels door de politie van de weg gehaald. Voor de negentiende dag op rij demonstreerden aanhangers van Extinction Rebellion op de snelweg. Maar woensdag waren veel minder politieagenten aanwezig dan andere dagen. De klimaatactivisten konden daardoor doorlopen naar de tunnelbak, waar een groot deel van hen op de grond ging zitten of liggen.

10 minuten geleden
Geen sinterklaasintocht in Staphorst dit jaar

STAPHORST (ANP) - Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft besloten dat er dit jaar geen sinterklaasintocht komt. Vanwege de rellen vorig jaar is de intocht in Staphorst aangemerkt als hoogrisico-evenement, waarbij onder andere de politie en de veiligheidsregio moeten adviseren over de aanvraag en de organisatie. Hierdoor is er te weinig tijd om een veilige intocht te organiseren, meldt de gemeente.

34 minuten geleden
Halsema prijst Olaf om strijd tegen intolerantie en bekrompenheid

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft Erwin Olaf woensdag op zijn uitvaart geprezen om zijn "vastberadenheid om niet opzij te gaan voor intolerantie en bekrompenheid". Halsema sprak deze woorden in de Westerkerk in Amsterdam, waar de plechtigheid plaatsvond. Halsema herdacht Olaf, die vorige week op 64-jarige leeftijd overleed, aan de hand van zijn foto Joy die hij in de jaren 80 maakte.

44 minuten geleden
Staten Gelderland stemmen voor onderzoek naar gedrag commissaris

ARNHEM (ANP) - Provinciale Staten (PS) van Gelderland hebben woensdag unaniem besloten om een extern, onafhankelijk onderzoek te starten naar mogelijk ongewenst gedrag van commissaris van de Koning John Berends. De drie plaatsvervangend voorzitters van PS gaan nu de vragen formuleren waarop dit onderzoek antwoord moet geven. De Staten willen dat het onderzoek zich nadrukkelijk beperkt tot de aantijgingen tegen de commissaris. Zaken als gevoelens van onveiligheid op de werkvloer horen niet thuis bij PS en worden bovendien al onderzocht, omdat daar al eerder signalen over waren, zei provinciebestuurder Peter Drenth, die personeelszaken in zijn portefeuille heeft.

1 uur geleden
Omliggende gemeenten: uitzoeken hoe groot schade door Chemours is

DORDRECHT (ANP) - Een "echte opsteker", zo noemt wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht de uitspraak van de rechtbank in de zaak die vier gemeenten tegen Chemours en voorloper DuPont hebben aangespannen. De rechter oordeelde in een tussenvonnis dat het chemische bedrijf uit Dordrecht in ieder geval aansprakelijk is voor de schade die door PFAS-uitstoot ontstond tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998.

1 uur geleden
Spelersbus Feyenoord onder politiebegeleiding ArenA binnengereden

AMSTERDAM (ANP) - De spelersbus van Feyenoord is onder politiebegeleiding de Johan Cruijff ArenA binnengereden. Dat meldt een ANP-verslaggever die ter plaatse is. De Rotterdamse club speelt woensdag in de ArenA vanaf 14.00 uur zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Ajax uit.

1 uur geleden