Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten Zwolle omarmen actievoerende horeca

Studenten Zwolle omarmen actievoerende horeca

ZWOLLE (ANP) - Tijdens de actiedag in de horeca weten Zwolse studenten de cafés goed te vinden. Aan het begin van de middag zat het terras van studentencafé Het Vliegende Paard in de binnenstad helemaal vol. Ook andere kroegen doen mee aan de actiedag waarop de horeca één dag open is.

Voor eigenaar Dennis Kaatman van Het Vliegende Paard voelt het zaterdag als wakker worden uit een al twee maanden durende winterslaap. "Toen eind vorig jaar de cafés vanaf 17.00 uur dicht moesten, heb ik de zaak helemaal gesloten", zegt hij, terwijl het terras vol zit met bierdrinkende studenten. Een barman loopt voorbij met twee lege shotglaasjes. "Het is fijn weer mensen in mijn zaak te hebben. Ik ben het zat om het aan- en uitknopje van de coronamaatregelen te zijn", zegt Kaatman.

In het Vliegende Paard zijn twintig studentenverenigingen gehuisvest die er feesten geven en vergaderen. Kaatman zegt uit eigen ervaring te weten dat jongeren het moeilijk hebben met de huidige omstandigheden. Soms biedt hij ook steun.

Vertrouwd

Verderop in de zaak zitten twee studenten babbelend met twee pullen bier voor zich. "Het voelt vertrouwd hier weer te zijn", zegt Connor, een 20-jarige student lichamelijke opvoeding.

Ook vriend Bruce (23), die communicatie studeert, blijft zaterdag zolang het kan. "De horeca gecontroleerd openen lijkt me beter dan dat iedereen thuis gaat feesten." Het Vliegende Paard blijft zaterdag tot 20.00 uur open en gaat daarna weer dicht. Kaatman: "Ik ken mijn verantwoordelijkheid, maar ik wil wel een signaal afgeven."

Het Refter, gezeten in een deel van een voormalig klooster uit omstreeks 1309, is met 500 plekken het grootste café van Zwolle. Twee dagen terug werd besloten tot deze protestacties. Bedrijfsleider Kees Brinkman kreeg meteen vrolijke duimpjes op de app van zijn personeelsleden terug. "Het voelt onwennig weer open te zijn", zegt hij, terwijl de ene na de andere klant binnendruppelt. En het voelt oneerlijk na vandaag weer dicht te gaan, terwijl het winkelend publiek richting winkelstraten voorbij loopt, zegt de bedrijfsleider.

Meer uit Binnenland

Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

1 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

8 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

8 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

13 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

14 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

14 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

14 uur geleden