Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten vragen vaak gratis aanvullende beurs niet aan

Studenten vragen vaak gratis aanvullende beurs niet aan

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs die recht hebben op een aanvullende beurs, maakt daar geen gebruik van. Daardoor lopen 8650 studenten naar schatting gemiddeld 175 euro aan maandelijkse beurs mis. Het Centraal Planbureau, dat onderzoek deed naar het onderwerp, noemt het opvallend dat een aanzienlijk deel van deze studenten wél gebruikmaakt van leenfaciliteiten van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO.

"Terwijl de voorwaarden voor de lening veel minder gunstig zijn dan die van de aanvullende beurs. Deze groep leent dus mogelijk onnodig geld", aldus het CPB.

Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het een "kwalijke zaak". Hij denkt dat het komt door gebrek aan voorlichting. Daardoor "weten veel studenten niet dat zij voor een aanvullende beurs in aanmerking komen. Dergelijke studenten hebben echter wel financiële hulp nodig om hun huur, studie en levensonderhoud te betalen. Zij steken zich momenteel onnodig in torenhoge schulden. Elke middelbare scholier zou in de klas voorlichting moeten krijgen over de studiefinanciering.’’

Zorgelijk

Het CPB onderschrijft dat en suggereert dat aanpassingen in de aanvraagprocedure of de voorlichting kunnen voorkomen dat studenten inkomensondersteuning mislopen en zich eventueel onnodig in de schulden steken.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven noemt de CPB-cijfers "zorgelijk". Zij laat weten dat uitvoeringsorganisatie DUO de aanvullende beurs meer onder de aandacht gaat brengen bij alle studenten, "Dit moet gewoon beter." De minister roept ook studenten die niet zeker weten of zij zo'n beurs kunnen krijgen op om toch een aanvraag te doen. DUO berekent dan of zij er recht op hebben. "Bij twijfel, doen dus."

De aanvullende beurs is bedoeld voor het financieel ondersteunen van studenten met ouders met een lager inkomen. Hiermee wil de overheid de toegankelijkheid van het onderwijs waarborgen. De hoogte is afhankelijk van het inkomen van de ouders en nog een aantal andere factoren. Het maximale bedrag kan oplopen tot ongeveer 400 euro per maand. Als de student binnen tien jaar een diploma haalt, wordt de beurs omgezet in gift. Dit in tegenstelling tot een lening, die altijd moet worden terugbetaald. In totaal maken zo’n 29.200 eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs gebruik van een aanvullende beurs.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In de Meezenbroekstraat in Rotterdam-Beverwaard heeft zaterdagavond een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

1 uur geleden
Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

4 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

4 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

7 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

8 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

8 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

8 uur geleden