
Studenten vragen meer duidelijkheid over coronaregels
UTRECHT (ANP) - Bewoners van studentenhuizen willen meer duidelijkheid over de coronaregels waar ze zich aan moeten houden. In een brief aan het Veiligheidsberaad van burgemeesters beklagen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en lokale studentenorganisaties zich erover dat veel verwarring bestaat over de regels.
Ze maken zich zorgen over het risico dat ze in eigen huis beboet kunnen worden als ze geen anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren. Ze vinden dat studentenhuizen aangemerkt moeten worden als huishouden, omdat de bewoners gebruikmaken van allerlei gezamenlijke voorzieningen en het praktisch dus vrijwel onmogelijk is om elkaar te ontlopen. Als studentenhuizen als huishouden worden beschouwd, is de verplichting om afstand te houden niet van toepassing.
"Het lijkt ons ondoenlijk en ook onwaarschijnlijk dat het de bedoeling is om studenten in hun eigen huis op samenscholing te beboeten", schrijven de organisaties aan voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Bruls is tevens burgemeester van Nijmegen.
Uniforme richtlijnen
De studenten zeggen dat al op diverse plaatsen studenten die in hetzelfde huis wonen zijn beboet omdat ze buiten te dicht bij elkaar zaten. Ze pleiten voor "uniforme richtlijnen", zowel voor binnen als voor buitenruimtes als balkons en tuinen.
Bruls begrijpt dat studenten zich zorgen maken over mogelijke boetes omdat ze in huis onvoldoende afstand houden, meldt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad. "Daar is het verbod op groepsvorming echter niet voor bedoeld. Dat verbod geldt voor de publieke ruimte. Net als voor anderen geldt in de publieke ruimte voor drie of meer studenten de verplichting om 1,5 meter afstand te houden."
De noodverordeningen bevatten een uitzondering voor mensen die een 'gezamenlijke huishouding’ vormen. "Die uitzondering is bewust beperkt gehouden: ze geldt alleen voor echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres woonachtig zijn."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM/EINDHOVEN (ANP) - Steeds meer mensen die jonger dan 50 zijn, krijgen darmkanker. Het aantal gevallen is in de afgelopen 25 jaar toegenomen en zal in de komende tien jaar verder stijgen. Onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), het Nederlands Kanker Instituut (NKI), Amsterdam UMC en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben dat berekend.
20 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - Een verpleegkundige mag zijn beroep nooit meer uitoefenen, nadat er kinderporno op zijn telefoon was aangetroffen. De man wordt per direct geschorst. Hij wordt bovendien verwijderd uit het register waar elke zorgmedewerker in moet staan en mag daar ook niet meer in worden opgenomen. Het regionale tuchtcollege in Den Bosch heeft dat bepaald.
23 minuten geledenDEVENTER (ANP) - In Deventer hebben vele duizenden mensen de huldiging van Go Ahead Eagles bijgewoond. De spelers trokken in een open bus door de stad na de bekerwinst van maandag.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stikstofuitstoot van verkeer, industrie en landbouw moet in 2035 gehalveerd zijn. Ingewijden bevestigen na berichtgeving door De Telegraaf en het AD dat dit staat in de plannen van de ministeriële commissie stikstof, die aankomende vrijdag met een brief komt.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken) heeft het pensioenvoorstel van zijn partijgenoot Agnes Joseph definitief ontraden. Daarmee raadt hij de Tweede Kamer aan tegen het plan te stemmen. Volgens de minister zijn eerst vele aanpassingen nodig voordat het voorstel van Joseph uitvoerbaar is. In deze vorm zou het plan niet stroken met huidige wet- en regelgeving.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland sluit zich aan bij een oproep van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan Israël om hulp aan Gaza direct weer toe te staan. Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken noemt de Israëlische blokkade onacceptabel.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nationale Herdenking op de Dam is dit jaar weer vrij toegankelijk. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt in een brief aan de gemeenteraad dat er op basis van de informatie van politie en het dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geen aanleiding is om "de openbaarheid en toegankelijkheid van de herdenking te begrenzen".
12 uur geleden