Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten: Tweede Kamer deelt genadeklap uit aan leenstelsel

Studenten: Tweede Kamer deelt genadeklap uit aan leenstelsel

UTRECHT (ANP) - Aangenomen moties tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van de basisbeurs zijn bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) met gejuich ontvangen. "Het is fantastisch nieuws dat een ruimschootse meerderheid van de Kamer zich definitief heeft uitgesproken tegen het leenstelsel. Een volgend kabinet kan dankzij deze moties simpelweg niet meer om de invoering van een nieuw studiefinancieringsstelsel heen: dit is de genadeklap voor het leenstelsel", zegt voorzitter Lisanne de Roos van ISO. De moties zijn "een reden tot groot feest voor studerend Nederland", aldus De Roos.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van een belangrijke stap voor meer kansengelijkheid in het onderwijs. Voorzitter Ama Boahene: "Het leenstelsel vergroot de ongelijkheid tussen studenten enorm. Het is ontzettend goed nieuws dat een ruime kamermeerderheid zich nu tegen dit stelsel uitspreekt".

De studentenbond stelt wel dat dit slechts het begin is. Boahene: "Uit de aangenomen motie volgen nog geen concrete acties. Het is nu zaak om in samenwerking met studentenorganisaties een alternatief voor het leenstelsel te ontwikkelen. En voor de leenstelselgeneratie moet er compensatie komen."

ISO wijst erop dat sinds invoering van het leenstelsel in 2015 diverse problemen zijn ontstaan zoals kansenongelijkheid, prestatiedruk en psychische klachten onder studenten. Ook maken studerenden volgens de studentenorganisatie andere keuzes om hun schuld zo laag mogelijk te houden. "Met de herinvoering van een basisbeurs krijgen studenten weer ademruimte om zichzelf maximaal te ontplooien tijdens én na hun studie. Het nieuwe kabinet zal gehoor moeten geven aan de eenduidige oproep van de Kamer om studenten financieel te ontlasten."

ISO zegt graag te willen praten met de formerende partijen over hoe het nieuwe studiefinancieringsstelsel eruit zou moeten zien. Eerder kwam het al met een nieuw stelsel genaamd Studenten Op Eigen Benen. Dat bevat naast een basisbeurs een aanvullende beurs en "een eerlijke compensatie voor de generatie studenten die onder het leenstelsel heeft gestudeerd". De Roos: "Ons plan ligt op een presenteerblaadje".

Meer uit Politiek

Forum voor Democratie: aangifte gedaan van hack

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie (FVD) heeft aangifte gedaan van een hack waardoor communicatie tussen de Forum-app en de database van de partij is onderschept. Dat schrijft FVD op haar website. Vorige week meldde RTL Nieuws dat de persoonlijke gegevens van ruim 92.000 leden en oud-leden op straat zijn komen te liggen.

12 uur geleden
FVD'er Dekker blijft langer in de Kamer wegens ziekte Kerseboom

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-Kamerlid Simone Kerseboom keert de komende maanden niet terug in het parlement. Ze zou deze dinsdag eigenlijk terugkomen van zwangerschapsverlof, maar heeft zich ziekgemeld. Ze wordt tot en met 27 maart vervangen door Ralf Dekker, die de voorbije maanden ook al inviel. FVD doet om privacyredenen geen uitspraken over de reden voor Kersebooms ziekmelding.

13 uur geleden
VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen 'bizar'

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het "tamelijk bizar" dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma. Volgens de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) is dit gedaan naar aanleiding van het plan van Wiersma om het mogelijk te maken om in te grijpen bij weekendscholen als er signalen zijn van misstanden.

1 dag geleden
Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

BRUSSEL (ANP) - Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert. Maar het is volgens haar ook belangrijk om te "kijken naar wat we in de EU moeten doen, en wanneer, en of we dat gezamenlijk kunnen doen", zei ze in Brussel.

1 dag geleden
Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

DEN HAAG (ANP) - De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

1 dag geleden
Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

BRUSSEL (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven. Het gaat om investeringen die nodig zijn voor het "Nederland van de toekomst", zei Kaag bij aankomst in Brussel voor een vergadering van de Eurogroep.

1 dag geleden
Tweede Kamer bijna klaar met behandeling Pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is na bijna honderd uur vergaderen bijna klaar met de inhoudelijke behandeling van de Pensioenwet. Nog één keer zullen de pensioenspecialisten van de fracties zich in de plenaire zaal over de wet buigen, voordat die in stemming wordt gebracht.

1 dag geleden