Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten: Tweede Kamer deelt genadeklap uit aan leenstelsel

Studenten: Tweede Kamer deelt genadeklap uit aan leenstelsel

UTRECHT (ANP) - Aangenomen moties tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van de basisbeurs zijn bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) met gejuich ontvangen. "Het is fantastisch nieuws dat een ruimschootse meerderheid van de Kamer zich definitief heeft uitgesproken tegen het leenstelsel. Een volgend kabinet kan dankzij deze moties simpelweg niet meer om de invoering van een nieuw studiefinancieringsstelsel heen: dit is de genadeklap voor het leenstelsel", zegt voorzitter Lisanne de Roos van ISO. De moties zijn "een reden tot groot feest voor studerend Nederland", aldus De Roos.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van een belangrijke stap voor meer kansengelijkheid in het onderwijs. Voorzitter Ama Boahene: "Het leenstelsel vergroot de ongelijkheid tussen studenten enorm. Het is ontzettend goed nieuws dat een ruime kamermeerderheid zich nu tegen dit stelsel uitspreekt".

De studentenbond stelt wel dat dit slechts het begin is. Boahene: "Uit de aangenomen motie volgen nog geen concrete acties. Het is nu zaak om in samenwerking met studentenorganisaties een alternatief voor het leenstelsel te ontwikkelen. En voor de leenstelselgeneratie moet er compensatie komen."

ISO wijst erop dat sinds invoering van het leenstelsel in 2015 diverse problemen zijn ontstaan zoals kansenongelijkheid, prestatiedruk en psychische klachten onder studenten. Ook maken studerenden volgens de studentenorganisatie andere keuzes om hun schuld zo laag mogelijk te houden. "Met de herinvoering van een basisbeurs krijgen studenten weer ademruimte om zichzelf maximaal te ontplooien tijdens én na hun studie. Het nieuwe kabinet zal gehoor moeten geven aan de eenduidige oproep van de Kamer om studenten financieel te ontlasten."

ISO zegt graag te willen praten met de formerende partijen over hoe het nieuwe studiefinancieringsstelsel eruit zou moeten zien. Eerder kwam het al met een nieuw stelsel genaamd Studenten Op Eigen Benen. Dat bevat naast een basisbeurs een aanvullende beurs en "een eerlijke compensatie voor de generatie studenten die onder het leenstelsel heeft gestudeerd". De Roos: "Ons plan ligt op een presenteerblaadje".

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 3 weken geleden
En gaan we die studenten die maximaal geleend hebben om al feestend de studententijd door te komen of er een huis van hebben gekocht e.d ook compenseren of komt er een gemiddeld bedrag waarvan iedereen had kunnen studeren op tafel als compensatie?

Meer uit Politiek

Koolmees: kabinetsformatie gaat 'verdiepende' fase in

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie gaat een fase van "verdieping en uitwerking" in waarin de partijen de thema's bepalen die de grondslag gaan vormen voor een nieuw regeerakkoord. Dat zei informateur Wouter Koolmees in een toelichting op de huidige stand van zaken. Ook zijn collega-informateur Johan Remkes was daarbij.

2 dagen geleden
Partijleiders onderhandelen in Catshuis verder over formatie

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen zaterdag vanaf het middaguur bijeen in het Catshuis in Den Haag om verder te gaan met de onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie. Het gaat om een regulier overleg met de twee informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees, meldt een woordvoerder van de kabinetsformatie. Er worden geen besluiten verwacht.

4 dagen geleden
CDA-bestuur draagt oud-Kamerlid Huibers voor als voorzitter

DEN HAAG (ANP) - Het partijbestuur van het CDA heeft voormalig Tweede Kamerlid Hans Huibers voorgedragen als nieuwe voorzitter. Daarmee maakt Huibers grote kans om op 11 december - op het najaarscongres van de partij - tot voorzitter te worden gekozen.

5 dagen geleden
Bijval EU-voorman voor Rutte in twitterruzie met premier Slovenië

BRUSSEL (ANP) - Ook de voorzitter van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie mengt zich in de ruzie tussen demissionair premier Mark Rutte en zijn Sloveense collega. Charles Michel hekelt net als Rutte de aanval van premier Janez Janša op Europarlementariërs en maant meteen tot "wederzijds respect" tussen de EU-leiders.

5 dagen geleden
GroenLinks-Kamerlid Snels stopt, vooral om samenwerking met PvdA

DEN HAAG (ANP) - GroenLinkser Bart Snels stopt als Tweede Kamerlid. Dat heeft hij aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten. Als belangrijkste reden noemt hij de samenwerking van zijn partij met de PvdA. "Het zijn twee zeer verschillende partijen", zegt Snels. "Het is mij niet duidelijk waar de PvdA echt voor staat en de opportunistische stijl van politiek bedrijven spreekt mij niet aan."

5 dagen geleden
Informateurs spreken leiders formatiepartijen zaterdag op Catshuis

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees hebben de partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie uitgenodigd voor een overleg op het Catshuis op zaterdag. Dat meldt het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie. Het is voor het eerst sinds de officiële onderhandelingen zijn gestart dat de hoofdrolspelers elkaar voor een officieel overleg ergens anders treffen.

6 dagen geleden
Sinds WO II was geen kabinet zo lang demissionair als Rutte III

DEN HAAG (ANP) - Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel kabinet zo lang demissionair geweest als het huidige kabinet Rutte III. Dat heeft het Montesquieu Instituut voor parlementaire geschiedenis becijferd. Rutte diende op 15 januari van dit jaar het ontslag in van zijn ploeg. Dat is deze donderdag 273 dagen geleden.

6 dagen geleden