Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten TU Delft ontwerpen noodwoning aardbevingsgebied Turkije

Studenten TU Delft ontwerpen noodwoning aardbevingsgebied Turkije

DELFT (ANP) - Studenten van de TU Delft hebben vrijdag ideeën gepresenteerd om een aardbevingsbestendige woning te ontwikkelen die ingezet kan worden in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Meriç Kessaf bedacht het idee om noodwoningen te ontwerpen. Ze heeft zelf veel familieleden verloren door de aardbeving in februari.

"We wilden iets doen, geld inzamelen of warme truien opsturen", vertelt Kessaf, "maar we kwamen al snel tot de conclusie: dit is de faculteit bouwkunde, wij weten hoe je moet bouwen. Er lopen allemaal experts en specialisten rond. Daar moeten we gebruik van maken."

Studenten uit allerlei verschillende disciplines werken mee. "Dat is heel cool", zegt docent Job Schroën die lesgeeft in bouwen in extreme klimaten. "Er lopen hier studenten van andere faculteiten rond, er komen docenten in hun vrije tijd langs. Er is een gevoel dat we hier iets van betekenis kunnen doen. Iedereen verdient een dak boven het hoofd, het is mooi dat wij daarin iets kunnen betekenen."

Verschillende groepen

De studenten werken in verschillende groepen. Zo grijpt een groepje terug op traditionele bouwmethodes uit de Turkse regio. "We kunnen bijvoorbeeld houten frames bouwen die ter plekke gevuld worden met mortel van bijvoorbeeld modder en stenen. Die kunnen schokken beter opvangen dan andere materialen", legt een student uit. Anderen kijken naar hoe de woningen privacy kunnen bieden, of hoe je een oude gemeenschap weer opbouwt door buren samen te brengen.

"We denken heel erg na over hoe de mensen daar met lokale materialen en kennis het zelf kunnen doen en niet afhankelijk zijn van hulp van buitenaf", vertelt Kessaf. "Het is belangrijk dat de mensen daar het zelf in de hand hebben. Hoe zorg je ervoor dat mensen weer het vertrouwen krijgen om weer in een gebouw te wonen, om het leven weer op te pakken? Daarover hebben we ook gesprekken met bijvoorbeeld psychologen."

Prototype

De volgende stap is om een prototype op ware schaal te bouwen in samenwerking met alle verschillende experts en partners. Het project is nog in de beginfase, maar de bedoeling is dat de noodwoningen uiteindelijk in het aardbevingsgebied onderdak kunnen bieden. Kessaf voelt zich in ieder geval al enorm gesterkt door het project. "Het geeft ontzettend veel kracht om met zoveel enthousiaste studenten hieraan te werken."

Meer uit Binnenland

Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

5 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

6 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

6 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

6 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

7 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

8 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

8 uur geleden