Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten tegen plan om hen niet in spits te laten rijden

Studenten tegen plan om hen niet in spits te laten rijden

DEN HAAG (ANP) - Studentenorganisaties zijn tegen het voorstel van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) om het onderwijs zo te organiseren dat studenten niet tijdens de spits met het ov hoeven. Ook zijn ze tegen de plannen om in de avonduren en het weekend colleges te geven. Dat schrijven studentenpartijen in een gezamenlijke brief aan de onderwijsminister en aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Volgens de briefschrijvers woont 10 procent van de studenten buiten zijn studiestad. Als de studenten niet met het openbaar vervoer mogen, is de kans groot dat ze studievertraging oplopen. De studenten vragen daarom voor een flexibele heropening van het ov.

Voor het capaciteitsgebrek in het ov hebben de studenten al een oplossing: "Er zijn nog tientallen touringcarorganisaties die op het moment van schrijven zonder werk zitten en de ov-capaciteit ongetwijfeld met liefde verhogen", schrijven ze in de brief.

Weekendonderwijs

Daarnaast roepen de studenten de minister op om niet in te zetten op onderwijs in de avond en weekend omdat velen dan een bijbaantje hebben. Studenten zijn veelal werkzaam in sectoren die door de coronacrisis hard zijn getroffen, waardoor zij de afgelopen maanden inkomsten moesten missen. "Het weekend is geen latente ruimte in het onderwijs," stelt David Jan Meijer van De Vrije Student. "Het weekend wordt gebruikt om huiswerk te maken, achterstanden in te halen of om je geld te verdienen."

Een woordvoerder van Van Engelshoven zei dat colleges in het weekeinde een mogelijkheid zijn als noodoplossing als de onderwijsinstellingen dat willen. "Natuurlijk zijn wij ook geen voorstander van onderwijs in het weekend. Met de afgesproken tijdstippen voor college en gebruik van ov wordt het alleen niet onmogelijk gemaakt om in de avond en in het weekend onderwijs te verzorgen, net als voor de coronacrisis het geval was. Het hoeft dus niet, maar het mag wel."

Meer uit Binnenland

Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

15 minuten geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Die krant schrijft dat de vrouw de acteur naar Arnhem heeft laten lokken omdat ze boos zou zijn over "slechte seks" die ze lang geleden heeft gehad met Muijs.

1 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

1 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

1 uur geleden
Groningen en Gouda vangen jonge asielzoekers op

GRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.

2 uur geleden
NS: Geen of verkeerde info op schermen stations door storing

UTRECHT (ANP) - Op de schermen op treinstations wordt geen of verkeerde informatie getoond door een technische storing, zo meldt de NS. Reizigers worden opgeroepen om te letten op de omroepberichten of hun reis in de app te plannen.

3 uur geleden
Elf aanhoudingen rond vervolg wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft woensdagmiddag elf mensen aangehouden in het gebied rond de Johan Cruijff ArenA. Daar speelde Ajax zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Feyenoord uit. Tien mensen werden opgepakt omdat zij een bivakmuts bij zich hadden, één persoon omdat die nog gezocht werd voor een ander strafbaar feit.

3 uur geleden