Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten gaan akkoord met gedragscode bij Utrechtse introweek

Studenten gaan akkoord met gedragscode bij Utrechtse introweek

UTRECHT (ANP) - Studenten die meedoen aan de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) moeten akkoord gaan met een gedragscode. Daarin staat dat iedereen elkaar met respect moet behandelen. "Als iemand zich hier niet aan houdt, kan de toegang tot evenementen worden ontzegd", bevestigt een woordvoerster van de UIT na berichtgeving van De Telegraaf.

De gedragscode moet alle vormen van grensoverschrijdend gedrag voorkomen. "Het gaat dus om pesten, nare opmerkingen maken en ook seksueel grensoverschrijdend gedrag", legt de woordvoerster uit. Zowel de eerstejaars die meedoen aan de UIT als de vrijwilligers moeten akkoord gaan met de regels als ze zich inschrijven voor de introductieweek die maandag begint.

De organisatie van de UIT besloot de gedragscode op te stellen, omdat het het afgelopen jaar in het nieuws vaak over sociale veiligheid is gegaan. "We willen niet dat studenten verkeerd gedrag vertonen bij onze evenementen", zegt de woordvoerster. Overigens kon voor dit jaar ook de toegang worden ontzegd als een student grensoverschrijdend gedrag vertoonde, "maar nu is dit dus vastgelegd".

Tijdens de UIT kunnen studenten ook naar een vertrouwenspersoon gaan als er iets naars gebeurt. Voorgaande jaren was dat iemand van binnen de hogeschool of universiteit. Dit jaar is er voor het eerst een externe vertrouwenspersoon. "We hopen dat mensen zich dan ook veiliger voelen om met de vertrouwenspersoon te praten. Nu weten ze in elk geval zeker dat hun verhaal niet binnen de organisatie terechtkomt", aldus de woordvoerster.

Meer uit Binnenland

Zeven ton aan schadeclaims door Eritrese rellen in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de rellen op 17 februari bij zalencentrum Opera in Den Haag is voor 700.000 euro schade aangericht. Voertuigen van de ME vormen de grootste kostenpost. De rechtbank behandelde maandag 86 schadeclaims in de strafzaak tegen een groep Eritrese verdachten. Tegen hen is vorige week tot twaalf maanden celstraf geƫist.

1 minuut geleden
Hsl-treinverkeer wordt weer opgestart, oorzaak storing onbekend

UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer op het traject van de hogesnelheidslijn (hsl) wordt weer opgestart na een seinstoring, meldt ProRail maandag iets voor het middaguur. Door de storing reden er sinds 06.30 uur geen treinen op dat traject tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook reden er minder sprinters tussen Schiphol en Leiden. De NS verwacht dat de hsl-treinen rond 12.30 uur weer volgens dienstregeling gaan rijden, tot die tijd vallen ze nog uit.

14 minuten geleden
Kabinetsadviseur waarschuwt voor problemen met nieuwe huurwet

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State voorziet problemen als de Eerste Kamer de nieuwe huurwet van demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) zonder aanpassingen goedkeurt. De wet moet huurprijzen in het middensegment verlagen en geldt voor bewoners van een zelfstandige woning. Maar volgens de kabinetsadviseur blijft onduidelijk wanneer sprake is van het laatste.

23 minuten geleden
Korte tussentijdse zitting in zaak over dood Gino

MAASTRICHT (ANP) - Acht minuten duurde maandagochtend de tussentijdse zitting van de rechtbank in Maastricht in de zaak rond de vorig jaar omgebrachte 9-jarige Gino. De rechtbank maakte vooral een afspraak met de verdediging van de 24-jarige verdachte Donny M. over de invulling van de vier zittingsdagen in oktober. Daarvoor worden op 17 juli direct na de laatste tussentijdse zitting de agenda's naast elkaar gelegd.

1 uur geleden
Inspectie krijgt steeds meer meldingen van geweld op scholen

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs gaat strenger controleren wat middelbare scholen doen voor de veiligheid van hun leerlingen. Dat bevestigt de toezichthouder na berichtgeving door RTL Nieuws. "We zien al enkele jaren dat het aantal meldingen over veiligheid omhooggaat, maar dat er ook een verharding in zit, de meldingen worden steviger. Verharding van de samenleving komt de klas binnen", zegt een woordvoerder.

2 uur geleden
Zoektocht drenkelingen in Maas bij Venlo hervat

VENLO (ANP) - De politie heeft maandagochtend de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo hervat. Eerder liet de politie weten dat die pas in de middag zou worden hervat, maar dat bleek onjuist. De mannen naar wie gezocht wordt, waren zondagochtend vroeg de Maas in gesprongen nadat het mobieltje van een van hen in het water gevallen was.

2 uur geleden
Vertraging op A12 door werkzaamheden, maar niet 'ontwrichtend'

DEN HAAG (ANP) - Er staat maandagochtend zoals verwacht file op de A12 richting Utrecht, maar die is volgens ANWB Verkeersinformatie niet "ontwrichtend". Door werkzaamheden zijn deze week van Nieuwerbrug tot De Meern twee van de vier rijstroken dicht. "Natuurlijk geeft dat vertraging, maar de weg is wel gewoon open", aldus de ANWB.

3 uur geleden