Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten beginnen studiejaar met protest tegen Loekasjenko

Studenten beginnen studiejaar met protest tegen Loekasjenko

MINSK (ANP/DPA) - Wit-Russische studenten zijn het nieuwe studiejaar begonnen met demonstreren tegen de autocratische president Alexandr Loekasjenko, die al 26 jaar aan de macht is. Hij wordt ervan beschuldigd de verkiezingsuitslag te hebben gemanipuleerd om zich van een nieuwe termijn te verzekeren. De oproerpolitie trad meteen op tegen de overwegend jonge betogers.

De mensenrechtenorganisatie Vesna zei dinsdag dat er meer dan veertig arrestaties zijn verricht. Op videobeelden is te zien dat geüniformeerde agenten studenten in gereedstaande busjes sleuren. Vrouwen die dat probeerden te voorkomen, werden weggeduwd. In de avonduren kwamen ze terug om hun ongenoegen te uiten over de aanhoudingen, van onder anderen een aantal minderjarigen en journalisten.

Op de 24e achtereenvolgende protestdag in Wit-Rusland voerden ook werknemers van staatsbedrijven actie. De oppositie wilde met een algemene staking de machthebbers verder onder druk zetten. Hoeveel mensen aan de oproep gehoor hebben gegeven, is onduidelijk. Op een industrieterrein in Grodno kwam volgens het onafhankelijke internetportal tut.by dinsdag niemand opdagen bij zijn of haar baas.

Bij een tractorenfabriek in Minsk verzamelden de werknemers zich op straat. Een aantal hield bordjes omhoog met de tekst "solidariteit". In het centrum van de hoofdstad waren honderden studenten op de been. Ze liepen vreedzaam met wit-rood-witte vlaggen naar het ministerie van Onderwijs. Ook uit andere steden kwamen opnieuw berichten over demonstraties.

Tut-by meldde dat zes persvertegenwoordigers zijn opgepakt. Die moeten zeker een nacht op het politiebureau blijven. De afgelopen dagen zijn verscheidene journalisten van de straat gehaald en hun accreditatie kwijtgeraakt, waaronder een camerateam van de Duitse zender ARD.

Meer uit Buitenland

Hoge Raad: Krim-kunstschatten teruggeven aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De Krim-kunstschatten, die het Amsterdamse Allard Pierson Museum al jaren noodgedwongen onder zijn hoede heeft, moeten worden teruggegeven aan Oekraïne. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag besloten. Daarmee blijft een eerder oordeel van het gerechtshof in Amsterdam in stand.

10 minuten geleden
NAVO-troepen mogelijk al in Zweden voor toetreding tot alliantie

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Zweden staat toe dat de NAVO troepen en materieel in het land stationeren, terwijl het zelf nog geen lid is van de alliantie. Het besluit is een "duidelijk signaal" naar Rusland en versterkt de Zweedse verdediging, aldus premier Ulf Kristersson en defensieminister Pal Jonson in een opiniestuk in de krant Dagens Nyheter.

39 minuten geleden
Nieuwe baas centrale bank van onder inflatie zuchtend Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een nieuwe baas voor de centrale bank van het land aangesteld. Hafize Gaye Erkan wordt de eerste vrouwelijke gouverneur van de centrale bank. Ze heeft als belangrijkste taak het rentebeleid te normaliseren in Turkije, dat kampt met een torenhoge inflatie.

2 uur geleden
Dader steekpartij Annecy psychiatrisch onderzocht

ANNECY (ANP/AFP) - De Syrische vluchteling die donderdag in de Franse stad Annecy op een kinderspeelplaats met een mes onder anderen peuters aanviel, wordt psychiatrisch onderzocht. Zo wordt onder meer geprobeerd te achterhalen wat de man bewoog. De Franse autoriteiten denken niet aan een terroristisch motief en de man was niet onder invloed van alcohol of drugs.

2 uur geleden
Republikeinse voorzitter: aanklacht Trump donkere dag voor VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft donderdag op Twitter laten weten dat hij de aanklacht tegen voormalig president Donald Trump "een donkere dag" vindt voor de Verenigde Staten.

6 uur geleden
Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

8 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

13 uur geleden