Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stroomverbruik hoeft van Brussel mogelijk niet zo sterk omlaag

Stroomverbruik hoeft van Brussel mogelijk niet zo sterk omlaag

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - EU-lidstaten hoeven hun elektriciteitsverbruik tijdens piekuren van Brussel mogelijk minder rigoureus te beperken dan eerder naar buiten is gekomen. De Italiaanse krant Corriere della Sera meldt dat op basis van een concept voor een document, dat de Europese Commissie waarschijnlijk voor het einde van de maand wil publiceren.

In het eerder aangekondigde voorstel, waarmee Brussel de energiecrisis wil bestrijden, staat dat lidstaten hun elektriciteitsverbruik in piekuren met 5 procent moeten terugbrengen. Volgens Corriere della Sera is het plan achter de schermen enigszins bijgewerkt. Daardoor zouden landen kunnen besluiten om een ander percentage als doel te stellen, zolang er maar voldoende piekuren zijn gedekt.

De ingreep maakt deel uit van een heel pakket aan maatregelen. Zo bepleitte de Europese Commissie eerder deze maand ook een prijsplafond voor Russisch gas. Verder stelde voorzitter Ursula von der Leyen dat de overwinsten van bedrijven die lage kosten hebben voor de opwekking van duurzame elektriciteit aan banden zouden moeten worden gelegd.

De voorstellen moeten de vraag naar elektriciteit in de EU omlaag brengen en huishoudens en bedrijven compenseren voor de volgens Von der Leyen "astronomische" energienota's. Het prijsplafond moet er daarbij voor zorgen dat Rusland minder geld voor zijn oorlogskas binnenkrijgt. De EU is al sinds kort nadat Rusland eind februari Oekraïne binnenviel bezig zich minder afhankelijk te maken van Russische olie en gas.

Meer uit Financieel

IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

3 uur geleden
Flinke daling consumentenvertrouwen in VS

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand flink gedaald door zorgen bij huishoudens over een hogere inflatie. Dat meldt de Universiteit van Michigan in een voorlopige schatting.

4 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret bij stijgers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenmarkten in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Volgens topman Martin Waters slaan de nieuwe collecties aan bij klanten en verbeteren de verkooptrends voor zowel het merk Victoria's Secret als de PINK-kledinglijn. Het aandeel werd daarop ruim 8 procent hoger gezet.

5 uur geleden
Duitse bouwvakkers willen staken voor hoger loon

FRANKFURT (ANP/DPA) - Duitse bouwvakkers zijn van plan volgende week te staken om eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Dat heeft de grote vakbond IG BAU bekendgemaakt. De eerste werkonderbreking moet maandag beginnen in de deelstaat Nedersaksen. Daarna moet ook elders in Duitsland gestaakt worden.

5 uur geleden
Activisten proberen Tesla-fabriek nabij Berlijn binnen te dringen

BERLIJN (ANP/DPA) - Activisten hebben vrijdag geprobeerd de grote autofabriek van Tesla nabij Berlijn binnen te dringen. Demonstranten houden daar opnieuw een protestactie tegen de uitbreidingsplannen voor de fabriek. Ze willen voorkomen dat er een stuk bos voor wordt gekapt.

6 uur geleden
Bereidheid EU-bedrijven om te investeren in China op dieptepunt

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China verliest zijn glans als topland voor Europese bedrijven om in te investeren, meldt de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China. Slechts 13 procent van de ondervraagde bedrijven ziet het land nog als een topbestemming voor investeringen. Dat is het laagste niveau sinds het begin van het verzamelen van de gegevens in 2010.

8 uur geleden