Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stroomtekorten en coronaregels zetten rem op economie China

Stroomtekorten en coronaregels zetten rem op economie China

BEIJING (ANP) - De Chinese economische groei heeft in oktober zwakke plekken laten zien. De bedrijvigheid in de industrie nam af door tekorten aan elektriciteit en forse prijsstijgingen voor andere energiebronnen als kolen, olie en gas. Andere sectoren groeiden wel, maar door streng coronabeleid in een trager tempo dan voorheen.

De afzwakking komt naar voren uit een graadmeter die het Chinese nationale statistiekbureau iedere maand publiceert. De zogeheten inkoopmanagersindex voor de industrie zakte tot een stand van 49,2. Ieder cijfer onder de 50 wijst op krimp, daarboven op groei.

China, 's werelds op één na grootste economie, kampt met een tekort aan elektriciteit. Na de klap van de coronapandemie zette het economisch herstel snel in, waardoor ineens veel vraag was naar grondstoffen als kolen en olie en de prijzen hard stegen. Elektriciteitscentrales in de Volksrepubliek kregen daardoor problemen omdat de prijzen de ze voor hun stroom krijgen vaak gereguleerd zijn, wat ze verlieslatend maakt bij hogere kosten.

Niet alleen de industrie staat onder druk. De index voor de dienstensector en bouw daalde tot een stand van 52,4 punten. Dat wijst nog wel op groei, maar minder dan in september. China hanteert strenge coronaregels om een opleving van Covid-19 te voorkomen en dat remt de bestedingen van consumenten. Zo zijn reizen en evenementen nog altijd aan banden gelegd. Veel Chinezen vierden de Nationale dag van de Volksrepubliek, die eigenlijk zeven dagen duurt, voornamelijk thuis. Ook zorgt de schuldencrisis bij vastgoedconcern China Evergrande Group voor problemen op de vastgoedmarkt, waar de huizenprijzen beginnen te dalen.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

7 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

9 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

9 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

10 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

11 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

13 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

14 uur geleden