
Stroomtekorten en coronaregels zetten rem op economie China
BEIJING (ANP) - De Chinese economische groei heeft in oktober zwakke plekken laten zien. De bedrijvigheid in de industrie nam af door tekorten aan elektriciteit en forse prijsstijgingen voor andere energiebronnen als kolen, olie en gas. Andere sectoren groeiden wel, maar door streng coronabeleid in een trager tempo dan voorheen.
De afzwakking komt naar voren uit een graadmeter die het Chinese nationale statistiekbureau iedere maand publiceert. De zogeheten inkoopmanagersindex voor de industrie zakte tot een stand van 49,2. Ieder cijfer onder de 50 wijst op krimp, daarboven op groei.
China, 's werelds op één na grootste economie, kampt met een tekort aan elektriciteit. Na de klap van de coronapandemie zette het economisch herstel snel in, waardoor ineens veel vraag was naar grondstoffen als kolen en olie en de prijzen hard stegen. Elektriciteitscentrales in de Volksrepubliek kregen daardoor problemen omdat de prijzen de ze voor hun stroom krijgen vaak gereguleerd zijn, wat ze verlieslatend maakt bij hogere kosten.
Niet alleen de industrie staat onder druk. De index voor de dienstensector en bouw daalde tot een stand van 52,4 punten. Dat wijst nog wel op groei, maar minder dan in september. China hanteert strenge coronaregels om een opleving van Covid-19 te voorkomen en dat remt de bestedingen van consumenten. Zo zijn reizen en evenementen nog altijd aan banden gelegd. Veel Chinezen vierden de Nationale dag van de Volksrepubliek, die eigenlijk zeven dagen duurt, voornamelijk thuis. Ook zorgt de schuldencrisis bij vastgoedconcern China Evergrande Group voor problemen op de vastgoedmarkt, waar de huizenprijzen beginnen te dalen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn hoger gesloten. Grote techbedrijven waren in trek na een goed ontvangen kwartaalbericht van Google-moederbedrijf Alphabet. Tegelijkertijd verwerkten beleggers tegenstrijdige signalen over de vooruitgang in handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of de overname van platenlabel Downtown Music door Universal Music Group (UMG) negatieve gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Onafhankelijke labels en artiesten uitten hun zorgen over de deal. Ze zijn bang dat UMG, 's werelds grootste muziekconcern, te machtig wordt in de Europese muziekindustrie met het aanbieden van diensten aan onafhankelijke labels.
9 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft een overnamebod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot DoorDash. Dat bedrijf heeft 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) over voor Deliveroo, bevestigt het bedrijf na eerdere mediaberichten.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatsbedrijven Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN) nemen de volledige investering in een pijpleiding voor het CO2-opslagproject Aramis op zich. Daarmee trekken twee mede-initiatiefnemers voor het opslagproject, energieconcerns TotalEnergies en Shell, zich grotendeels terug uit het pijpleidingenstelsel.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO is blij dat het kabinet kijkt naar de juridische aanpassing van het stikstofbeleid. Minister Femke Wiersma (Landbouw) schreef vrijdag dat het kabinet het vergunningenstelsel rond stikstofuitstoot grondig wil herzien. De belangenorganisatie voor boeren zegt daar lang voor te hebben gepleit.
9 uur geledenZOETERMEER (ANP) - FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans "onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten". "Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst de handel uitgegaan. Daarmee was de stemming op het Damrak ingetogener dan op andere Europese beurzen, waar stevigere winsten op de koersenborden stonden. Beleggers verwerkten opnieuw een reeks kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven. Ook hadden ze te maken met tegenstrijdige signalen over ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.
12 uur geleden