Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stroomstoringen in diverse delen Oekraïne na beschietingen

Stroomstoringen in diverse delen Oekraïne na beschietingen

KIEV (ANP/DPA/RTR) - Na de gedeeltelijke terugtrekking van zijn troepen heeft Rusland volgens verschillende Oekraïense autoriteiten een deel van de kritieke infrastructuur in Oekraïne beschoten. Bestuurders en politici in de oostelijke Oekraïense regio Charkov, waar Russische eenheden zich pas onlangs hadden teruggetrokken, meldden grote problemen met de elektriciteits- en watervoorziening na Russische beschietingen.

"Dit is een verachtelijke en cynische wraak van de Russische agressor voor de successen van ons leger", schreef de burgemeester van Charkov, de gelijknamige regionale hoofdstad, op Telegram. Soortgelijke berichten kwamen 's avonds uit de regio's Soemi, Dnipropetrovsk, Poltava, Zaporizja en Odessa. Ondertussen werden in heel Oekraïne luchtalarmen gegeven. Meerdere mensen meldden op sociale media het geluid van explosies.

Ook president Volodimir Zelenski legt de verantwoordelijkheid voor de stroomonderbrekingen in Oost-Oekraïne bij de Russen. "Een totale stroomuitval in de regio's Charkov en Donetsk, en gedeeltelijke in de regio's Zaporizja, Dnipropetrovsk en Soemi", zei Zelenski in een verklaring op sociale media, waarvan hij "Russische terroristen" de schuld gaf. "Geen militaire faciliteiten", voegde hij eraan toe. "Het doel is om mensen licht en verwarming te ontnemen."

Onder druk van het recente Oekraïense tegenoffensief heeft het Russische ministerie van Defensie zaterdag, meer dan een half jaar na het begin van de oorlog, aangekondigd de eigen troepen uit de regio Charkov terug te trekken. De officiële reden voor de terugtrekking was een strategische "hergroepering" van de eenheden. Moskou heeft nog niet gereageerd op de Oekraïense beschuldigingen dat het opzettelijk civiele infrastructuur heeft uitgeschakeld.

Meer uit Buitenland

Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

43 minuten geleden
Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

1 uur geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

2 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

3 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

5 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

5 uur geleden
VK gaat observatievluchten boven Gaza en Israël uitvoeren

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat boven de Gazastrook en Israël observatievluchten uitvoeren om gijzelaars in handen van Hamas te lokaliseren, melden Britse media op gezag van het ministerie van Defensie.

5 uur geleden