Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stroomstoring Vlieland grotendeels verholpen

Stroomstoring Vlieland grotendeels verholpen

VLIELAND (ANP) - De stroom op Vlieland is zondag korte tijd uitgevallen door een brand in een transformatorhuisje op het eiland. Inmiddels heeft het grootste deel van het eiland weer stroom, meldt de veiligheidsregio.

De brandweer meldde om 10.39 uur dat het stroomnetwerk eruit lag vanwege de brand. Een woordvoerder van de brandweer zei kort daarna dat de stroomuitval consequenties had voor Vlieland. "Het is daar nu erg druk omdat het nu het toeristische seizoen is. Een eiland zonder stroom is een eiland zonder communicatie, zonder koeling en zonder verwarming", schetste hij. Ziekenhuizen zijn er niet op Vlieland. Om 11.05 uur liet de veiligheidsregio weten dat het hele Waddeneiland, los van een industrieterrein, weer stroom heeft.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio meldt rond het middaguur dat het grootste deel van het industrieterrein ook weer stroom heeft. "Alleen bij een paar panden gaat het nog moeizaam." Zondagmiddag wordt een extra aggregaat van het vasteland overgezet. De verwachting is dat de laatste panden daarmee ook weer van stroom kunnen worden voorzien, aldus de woordvoerder.

Uitgebrand

Op het eiland is een medewerker van Liander aanwezig. Die heeft er volgens de zegsman voor gezorgd dat de stroomvoorziening weer werd hersteld.

Waardoor het transformatorhuisje in brand vloog, weet de woordvoerder niet. Het huisje is volgens hem uitgebrand. De brand is inmiddels uit. Niemand is gewond geraakt.

Extra politie

Vlieland telt volgens cijfers van het CBS een kleine 1300 inwoners. Het eiland wordt jaarlijks door ruim 200.000 toeristen bezocht. Zondag vindt op het eiland ook de Stortemelk Halve Marathon plaats, waar duizend mensen zich voor kunnen inschrijven. De marathon gaat gewoon door, aldus de veiligheidsregio.

Verder laat de veiligheidsregio weten dat er extra politie is aangekomen op Vlieland. Volgens de zegsman kan die vragen van mensen beantwoorden.

Meer uit Binnenland

Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

2 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

6 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

8 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

10 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

10 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

11 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

11 uur geleden