Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stroomprijzen in meerdere landen door wind tijdelijk onder nul

Stroomprijzen in meerdere landen door wind tijdelijk onder nul

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De elektriciteitsprijzen op de spotmarkt in tal van Europese landen zullen dit weekend onder nul dalen, omdat er overal veel wind is terwijl er in de zomer steevast ook veel energie opgewekt wordt met zonnepanelen. De meeste mensen profiteren hier niet direct van omdat hun energietarieven contractueel vaststaan, maar mensen met een zogeheten dynamisch energiecontract kunnen tijdelijk geld toe krijgen als ze bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten of hun elektrische auto opladen.

Uit gegevens van het grote handelsplatform Epex Spot kwam zaterdag naar voren dat de elektriciteitsprijzen voor een groot deel van de zondag negatief zijn in bijna een dozijn landen. In Nederland zou de prijs zondagmiddag zelfs zakken tot min 73,76 euro per megawattuur.

Het is niet voor het eerst dat deze prijzen onder nul uitkomen. Dat gebeurt als er door een grote hoeveelheid wind en zon opeens veel meer energie beschikbaar is dan er wordt afgenomen. Deze zomer lijken negatieve stroomprijzen wel vaker voor te komen. Ook opvallend is dat het nu in zoveel landen tegelijk gebeurt.

Signaal

Volgens deskundigen gaat het om een neveneffect van de overgang naar hernieuwbare energie zolang die niet gepaard gaat met een verandering in het energiegebruik. Er zijn slimmere apparaten en opslagsystemen nodig die juist op momenten dat er veel stroom opgewekt wordt veel energie tot zich nemen en op andere momenten minder.

"De negatieve prijzen zijn een belangrijk signaal in het elektriciteitssysteem om flexibiliteit en opslag te stimuleren", zegt Tom Haddon, consultant bij advies- en ingenieursbureau Arcadis in Cardiff. "Op dit moment is negatieve prijsstelling een bug, maar het zou een functie moeten zijn."

Dynamische energiecontracten

Er zijn al elektriciteitsleveranciers die inspelen op de sterk schommelende stroomprijzen. Eerder dit jaar meldden Zonneplan en de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) dat huishoudens in steeds grotere aantallen overstapten op dynamische energiecontracten. Klanten met zo'n contract betalen voor hun energie de inkoopprijs die op dat moment geldt.

Volgens Zonneplan gebeurde het in april voor het eerst dat mensen met een dynamisch energiecontract geld toekregen voor hun stroomgebruik. Sindsdien heeft de onderneming al enkele flinke negatieve uitschieters van de prijzen gezien. Begin deze maand zakte de marktprijs zelfs even naar 500 euro onder nul. Als je toen je elektrische auto oplaadde had je zomaar zo'n 20 euro kunnen verdienen, rekende Zonneplan uit.

Meer uit Financieel

Airbnb voorziet sterke zomer, maar dit kwartaal is iets minder

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Verhuurplatform Airbnb denkt dat grote internationale sportevenementen zoals het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk de vraag naar accommodaties in de zomer zullen aanjagen. Maar de omzetprognose voor het tweede kwartaal is niet zo gunstig als veel kenners hadden gehoopt. Dat komt door ongunstige wisselkoerseffecten en doordat Pasen dit jaar relatief vroeg viel.

1 uur geleden
Tesla omlaag op Wall Street na bericht over Autopilot-onderzoek

NEW YORK (ANP) - Autobouwer Tesla hoorde woensdag bij de verliezers op Wall Street. Openbare aanklagers in de Verenigde Staten onderzoeken of Tesla consumenten en aandeelhouders heeft misleid over de mogelijkheden van zijn zelfrijdende auto's, meldden drie ingewijden aan persbureau Reuters. In het land zijn honderden ongelukken gebeurd met het rijhulpsysteem Autopilot, waarbij ook mensen om het leven zijn gekomen.

2 uur geleden
Netflix gaat concurrentie achterna en komt ook met prijsverhoging

NEW YORK (ANP/BELGA) - Netflix verhoogt voor het eerst sinds 2021 de prijzen voor abonnementen in Nederland. Daardoor zijn kijkers van de streamingdienst tot enkele euro's per maand meer kwijt. Eerder gingen de prijzen bij rivalen als Amazon Prime en Disney+ ook al omhoog.

3 uur geleden
LTO ziet niets in beperking instroom arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland ziet niets in een beperking van de instroom van arbeidsmigranten, zoals dinsdag werd bepleit door het hoofd van de Arbeidsinspectie. "Arbeidsmigranten zijn in de land- en tuinbouw een gewaardeerde groep onmisbare werknemers", reageert de belangenbehartiger van boeren en tuinders, die veel gebruikmaken van krachten uit het buitenland.

4 uur geleden
Bloomberg: Pfizer schikt dik 10.000 claims over maagzuurremmer

NEW YORK (ANP) - Farmaceut Pfizer heeft ermee ingestemd om meer dan 10.000 Amerikaanse rechtszaken te schikken over maagzuurremmer Zantac, die kankerverwekkend zou zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

4 uur geleden
Slagerijmedewerkers dreigen weer met acties na wegstemmen loonbod

UTRECHT (ANP) - Werknemers van slagerijen bereiden weer acties voor, nadat leden van vakbond FNV een verbeterd loonbod hadden weggestemd. Dat meldt FNV-bestuurder Ilja Philippen woensdag. Slagerijmedewerkers dreigden vorige week ook al het werk neer te leggen in Brabant, Gelderland en Noord-Holland, maar die staking werd na het loonbod opgeschort.

6 uur geleden
Amsterdamse AEX sluit daags na mijlpaal weer onder 900 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is een dag na het slechten van de 900 puntengrens weer iets onder de 900 punten gesloten. Beleggers handelden woensdag voorzichtig terwijl ze de resultaten verwerkten van verschillende bedrijven. Supermarktconcern Ahold Delhaize wist de markt met zijn kwartaalbericht wel te bekoren. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Delhaize, bol, Etos en Gall & Gall was met een winst van ruim 2 procent koploper onder de hoofdfondsen.

6 uur geleden