Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stroom hersteld in Moldavië na raketaanval op Oekraïne

Stroom hersteld in Moldavië na raketaanval op Oekraïne

CHISINAU/KIEV (ANP) - Het Moldavische elektriciteitsbedrijf Moldelectrica heeft laten weten dat het energienetwerk in het land weer is hersteld. Het kleine buurland van Oekraïne kreeg weer te maken met stroomuitval nadat Russische raketten het netwerk van Oekraïne hadden getroffen. Het land heeft daarom de Russische ambassadeur in Chisinau ontboden. De voormalige Sovjetrepubliek Moldavië is voor een belangrijk deel afhankelijk van Rusland en Oekraïne voor de energievoorziening.

Rusland bestookte opnieuw het energienetwerk van Oekraïne met tientallen raketten die behalve grote schade en stroomuitval volgens de Oekraïense autoriteiten ook zes doden en 36 gewonden veroorzaakten. Er zijn bombardementen gemeld uit zeker vier plaatsen in het land, Vinnitsia, bijna 200 kilometer ten zuidwesten van Kiev, in Krementsjoek, aan de rivier de Dnjepr, 250 kilometer ten zuidoosten van de Oekraïense hoofdstad Kiev, in de westelijke stad Lviv en in de hoofdstad zelf. Die lijkt het voornaamste doelwit van de aanvallen te zijn geweest. Miljoenen mensen in de stad en in de regio Kiev kwamen zonder stroom en ook vaak zonder water te zitten.

Meer uit Buitenland

Frans oorlogsschip in Egypte voor behandeling zieke kinderen Gaza

PARIJS (ANP/RTR) - Een Frans oorlogsschip is aangekomen in Egypte en kan mogelijk deze week al gewonde kinderen uit Gaza behandelen. Dat meldde minister van Defensie Sébastien Lecornu, die op de radio stelde dat helikoptercarrier Dixmude beschikt over twee operatiezalen en veertig bedden.

43 minuten geleden
President Iran brengt woensdag toch geen bezoek aan Turkije

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi brengt woensdag toch geen bezoek aan Turkije, meldt het kantoor van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het Iraanse persbureau Tasnim zegt dat het bezoek is uitgesteld, maar meldt geen nieuwe datum. Het is niet duidelijk waarom Raisi niet naar Turkije gaat.

46 minuten geleden
Frankrijk wil drie extreemrechtse groepen verbieden na onrust

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse autoriteiten willen drie extreemrechtse groepen verbieden na gewelddadige demonstraties van afgelopen weekend. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zegt dat het onder meer gaat om de groep Division Martel. De andere twee noemde hij niet bij naam.

50 minuten geleden
Yonhap: Noord-Koreaanse militairen in grensdorp bewapend

SEOUL (ANP) - Noord-Koreaanse militairen in het bekende grensdorp Panmunjom zijn weer bewapend, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van bronnen. Zij zouden vuurwapens dragen sinds Pyongyang vorige week een militair akkoord opschortte over het verminderen van de spanningen tussen de twee Korea's.

1 uur geleden
Boorwerkzaamheden voltooid in reddingsoperatie bouwvakkers India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn klaar met de boorwerkzaamheden van de reddingsoperatie in de Indiase staat Uttarakhand. Daar zitten 41 bouwvakkers al zeventien dagen vast in een ingestorte verkeerstunnel. Volgens Indiase functionarissen kan het nog uren duren voordat alle mannen weer buiten zijn.

1 uur geleden
Europol meldt aanhouding belangrijke gijzelsoftware-verdachte

DEN HAAG (ANP) - Europol zegt dat in Oekraïne verdachten zijn opgepakt die verantwoordelijk worden gehouden voor wereldwijde aanvallen met gijzelsoftware. Die hebben geleid tot honderden miljoenen euro's aan schade, meldt het Europese samenwerkingsverband van de politiediensten.

2 uur geleden
Hevig winterweer in Oekraïne, strijd gaat wel door

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wordt al enkele dagen getroffen door hevig winterweer. Gouverneur Oleh Kiper van Odesa meldt dat 313 plaatsen in zijn regio zonder stroom zitten door sneeuwstormen. De strijd in Oekraïne gaat volgens waarnemers wel door.

2 uur geleden