Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strooidiensten vrezen boetes door ontbreken registraties

Strooidiensten vrezen boetes door ontbreken registraties

ZOETERMEER (ANP) - Veel strooi- en veegwagens mogen door een achterstand bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vanaf 1 januari niet meer de weg op. Daarvoor waarschuwt de koepelorganisatie van gemeentelijke reinigingsdiensten NVRD. Volgens de koepel moet er een uitzondering worden gemaakt zodat "essentiële voertuigen zoals strooiwagens" alsnog zonder gevolgen kunnen uitrukken.

Vanaf 1 januari mogen landbouw- of bouwvoertuigen en dus ook strooiwagens niet langer zonder kenteken de weg op. Bij het RDW moeten de voertuigen geregistreerd worden. Alleen dit jaar kan dat nog zonder keuring. Volgens de NVRD hebben "tientallen leden" die begin december een aanvraag indienden echter te horen gekregen dat die door capaciteitsproblemen niet voor het nieuwe jaar behandeld kan worden.

"Het kan en mag toch niet de bedoeling zijn dat als gevolg van de beperkte capaciteit bij de RDW er zo meteen niet meer gestrooid kan worden", stelt NVRD-directeur Wendy de Wild. Volgens haar zullen alle wagens ook na 1 januari de weg op gaan als het glad dreigt te worden, met of zonder kentekenbewijs. "Onze leden vinden het heel belangrijk om dat werk te doen. Alleen lopen ze dan theoretisch het risico op een boete." Om hoeveel strooi- en veegwagens het precies gaat, is volgens de koepelorganisatie niet duidelijk.

Veel meer aanvragen

Volgens het RDW zijn er de laatste maanden veel meer aanvragen binnengekomen dan verwacht en kan de afhandeling daardoor langer duren. "Het aantal geschatte te registreren voertuigen was 550.000, inmiddels zitten we daar al ruim 100.000 boven", laat een woordvoerder weten, die ook benadrukt dat alle "goed ingevulde aanvragen" meestal binnen een dag zijn verwerkt.

Het RDW heeft Den Haag gevraagd naar een regeling te kijken voor de voertuigen waarvan de kentekenaanvraag vertraging oploopt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten de mogelijkheden voor een "coulanceperiode" te onderzoeken. Een woordvoerder stelt dat het ministerie de Tweede Kamer daar "op korte termijn" over zal informeren.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

1 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

2 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

2 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

3 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

4 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

4 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

5 uur geleden