
Stroeve voorbereiding op klimaattop 'belooft weinig goeds'
BONN (ANP) - Landen hebben de afgelopen twee weken voorbereidingen getroffen voor de klimaattop die eind november begint. Na afloop heerst teleurstelling over de gang van zaken in Bonn, waar de onderhandelingen plaatsvonden. Dat komt met name omdat de landen het niet eens konden worden over maatregelen die nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, waardoor dat onderwerp nog niet officieel op de agenda staat voor de COP28.
Vanaf het begin was er al "een diepe verdeeldheid" over de agenda, zegt klimaatexpert Hilde Stroot van Oxfam Novib. Pas afgelopen woensdag werd wat vooruitgang geboekt. "Daardoor zijn we opgelucht, anders waren deze twee weken voor niets geweest." Tijdens de voorbereidingen in Duitsland werd enkel de basis gelegd voor de klimaatconferentie in Dubai dit jaar, doorbraken werden niet verwacht. Nu is Stroot echter bang dat deze stroeve voorbereiding vooral voor vertraging zal zorgen op de COP28.
Een EU-functionaris wijst erop dat het ook logisch is dat landen zes maanden voor de klimaattop nog verdeeld zijn. Wel hoopt de EU op meer "begeleiding van de voorzitter" vanaf nu, aldus de functionaris. Een andere EU-ingewijde vertelt dat binnen de Europese Unie teleurstelling heerst over de gang van zaken. "Dit belooft weinig goeds voor de klimaattop aan het einde van dit jaar." De EU wilde meer inzet om uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, maar met name China en Saudi-Arabië hielden dit tegen, aldus de bron.
Klimaatschadefonds
Stroot bevestigt dat China en oliestaten zich verschuilen achter het feit dat ze ooit zijn aangemerkt als ontwikkelingsland. Daarmee proberen ze te voorkomen dat ze mee moeten betalen aan bijvoorbeeld een klimaatschadefonds. "Ze spelen het spel heel slim", aldus Stroot.
Oxfam Novib is ook kritisch op rijkere landen, waaronder de Europese Unie en de Verenigde Staten. De verdeeldheid in Bonn werd voor een groot deel veroorzaakt doordat rijke landen al sinds 2020 hun belofte niet nakomen om armere landen te helpen met jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering, zegt Stroot. "Ontwikkelingslanden hebben daardoor hun vertrouwen verloren."
Hoofd van VN-organisatie UNFCCC Simon Stiell erkent dat het door de lange onderhandelingen lijkt alsof de standpunten van landen ver uit elkaar liggen. Volgens hem zijn er echter overbruggingsmogelijkheden om tot een "gemeenschappelijke basis" te komen. Er werd vooruitgang geboekt op andere onderwerpen, zoals onder meer het klimaatschadefonds dat vorig jaar is afgesproken.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met 90 procent is teruggebracht vergeleken met 1990, zo stelt ze woensdag voor. Daarbij wil de Commissie het voor lidstaten wel makkelijker maken dit klimaatdoel te bereiken, zeiden Eurocommissarissen Teresa Ribera (Schone Transitie) en Wopke Hoekstra (Klimaat) op een persconferentie.
13 minuten geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft een einde gemaakt aan de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Het parlement en de belangrijke Raad van Hoeders stemden daar vorige week al mee in, maar nu zijn de banden officieel verbroken.
33 minuten geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar zegt dat het land de kans moet grijpen om de gijzelaars van Hamas te bevrijden. Het bericht op X komt enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump stelde dat Israël akkoord is met een bestand van zestig dagen, al gaat Saar daar niet expliciet op in.
1 uur geledenPARIJS/MADRID (ANP/AFP) - De extreme hitte in Europa heeft aan nog eens zeker vier mensen het leven gekost. In Frankrijk overleden twee personen door de warmte en in Spanje kwamen twee personen om bij een bosbrand die vermoedelijk kon ontstaan door de hoge temperaturen en de droogte. Op veel plekken in Frankrijk en Spanje schommelt de temperatuur al dagen rond de 40 graden.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Een Franse parlementaire onderzoekscommissie verwijt premier François Bayrou dat hij in zijn tijd als minister van Onderwijs niet heeft ingegrepen bij grootschalig misbruik op een katholieke school. Hij zou volgens de commissie "de middelen" hebben gehad om actie te ondernemen, maar omdat hij dat niet deed, kon het fysiek en seksueel geweld jarenlang doorgaan.
2 uur geledenTEHERAN (ANP/RTR) - De nucleaire installatie in Fordow is "ernstig en zwaar beschadigd" geraakt door het Amerikaanse bombardement van vorige maand, maar dat is niet het einde van het Iraanse nucleaire programma. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi gezegd in een interview met CBS News.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Paramount, het moederbedrijf van de Amerikaanse nieuwszender CBS News, heeft een schikking getroffen met president Donald Trump over een interview met Kamala Harris tijdens de verkiezingscampagne. Trump spande een rechtszaak aan omdat het interview volgens hem op een misleidende manier was bewerkt zodat Harris in een goed daglicht werd geplaatst.
3 uur geleden