Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Strippen' van vissen is Eufemisme van het jaar

'Strippen' van vissen is Eufemisme van het jaar

AMSTERDAM (ANP) - Strippen, een woord voor het opensnijden van net gevangen vissen, is het Eufemisme van het jaar 2021. Dat meldt Wakker Dier, de organisator van de jaarlijkse verkiezing via internet. Bijna 4000 van de ruim 12.000 stemmen waren voor deze term.

Op de tweede plaats en met geringe afstand eindigde couperen (van varkensstaarten) en de derde plek was voor bedwelmingsruimte (waar dieren worden vergast).

"Deze woorden doen geen recht aan het lijden dat erachter schuilgaat", verklaart Wakker Dier de verschillende nominaties. Volgens de club verdienen de dieren in de vee-industrie "eerlijke taal die recht doet aan hun lijden".

Andere termen

"Het staat allang vast dat vissen pijn kunnen voelen. Dat we nog altijd zo met hen omgaan is domweg barbaars", aldus de organisatie over de 'winnaar' van deze editie.

Het aloude ‘scharrelei’ eindigde op plek vier. "Het roept een romantisch beeld op van kippen die rondscharrelen op het erf. Maar scharrelkippen komen nooit buiten", zeggen de dierenvrienden. ‘Uitval’ werd vijfde, volgens Wakker Dier een onjuiste benaming voor "sterfte in de stal door zwakte, ziekte of uitdroging" .

In 2020 won ‘ruimen’ de weinig benijdenswaardige titel. Daarmee wordt het doden van dieren wegens een uitbraak van een dierziekte bedoeld.

Meer uit Binnenland

Rotterdamse campagne moet drugsgebruikers bewust maken van impact

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam is maandag gestart met een campagne om drugsgebruikers naar eigen zeggen bewust te maken van hun impact op de criminaliteit in de stad. Volgens de stad associëren drugsgebruikers zich niet zo snel met drugscriminaliteit, "toch dragen zij hier wel degelijk aan bij", aldus de gemeente.

50 minuten geleden
Nieuwe coalitie in Den Haag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.

5 uur geleden
Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

5 uur geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

5 uur geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

6 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

8 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

15 uur geleden