Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strijd tegen klimaatverandering levert Arcadis meer omzet op

Strijd tegen klimaatverandering levert Arcadis meer omzet op

AMSTERDAM (ANP) - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft het derde kwartaal van het jaar meer omzet behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf zegt onder meer te profiteren van projecten van bedrijven en instellingen om klimaatverandering tegen te gaan.

Volgens topman Peter Oosterveer wordt Arcadis bijvoorbeeld gevraagd voor projecten op het gebied van energietransitie of het verduurzamen van bezittingen zoals bedrijfspanden. Verder werkt Arcadis mee aan slimme mobiliteitsoplossingen en vergroening van plaatsen en gebieden. Omdat er steeds meer vraag is naar verduurzaming, ziet Arcadis de toekomst voor het bedrijf dan ook positief in.

Arcadis sloot het derde kwartaal af met een netto-omzet van 636 miljoen euro. Dat was 5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat, de winst voor belasting rente, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill, daalde met 7 procent tot 86 miljoen euro. Volgens Arcadis heeft de daling van de winstmarge onder andere te maken met de maatregelen die tegen corona zijn genomen. Zo werden vorig jaar bonussen van personeel bevroren en andere regelingen versoberd. Dat is dit jaar niet aan de orde, waarmee de kosten voor Arcadis toenamen.

Speciale divisie

Arcadis heeft naar eigen zeggen nog voor 2,1 miljard euro aan werk op de plank liggen, wat neerkomt op tien maanden aan werk. Daarmee zit het orderboek op jaarbasis ruim 3 procent voller.

Arcadis maakte eerder bekend een speciale divisie op te richten die zich louter gaat bezighouden met duurzame dienstverlening. Destijds sprak Oosterveer al van een "duidelijke commerciƫle kans" voor het bedrijf. Het onderdeel gaat klanten bijstaan die de duurzaamheidsslag willen maken, maar niet weten hoe ze dat moeten aanvliegen. Daarnaast blijft Arcadis ook actief met het ontwerpen van bijvoorbeeld bruggen en gebouwen, waar die duurzaamheidscomponent volgens Oosterveer al in zit.

Oosterveer verwacht dat de verwachte groei van Arcadis met 5 procent per jaar ook gepaard gaat met nieuwe banen. Maar het wordt door de krapte op de arbeidsmarkt voor de onderneming, net als andere bedrijven, steeds lastiger personeel te vinden. Volgens de topman is het daarom ook noodzaak om personeel te behouden. Het verloop binnen het bedrijf is nog "binnen de perken" maar ligt volgens hem wel te hoog. Bij Arcadis werken wereldwijd zo'n 28.000 mensen. Krap een tiende van het personeel is in Nederland actief.

Meer uit Financieel

Ford zakt op Wall Street na bijstellen winstverwachting

NEW YORK (ANP) - Autoproducent Ford behoorde donderdag tot de dalers op de beurzen in New York. Het bedrijf waarschuwde dat de winst dit jaar lager uitvalt door nieuwe afspraken met vakbond United Auto Workers en stijgende loonkosten. Het aandeel verloor uiteindelijk 3,1 procent.

3 uur geleden
Britse regering bezorgd over overname Telegraph, start onderzoek

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse regering heeft een onderzoek ingesteld naar de voorgenomen overname van de Telegraph Media Group door een investeringsfonds dat banden heeft met de Verenigde Arabische Emiraten. De Britse minister van Cultuur Lucy Frazer stelt in een verklaring dat ingrijpen nodig is vanwege zorgen over de juiste weergave van nieuws en de vrijheid van meningsuiting.

4 uur geleden
Apollo verhoogt financiering Air France-KLM naar 1,5 miljard

PARIJS (ANP) - Air France-KLM krijgt 1,5 miljard euro tot zijn beschikking, nu een deal met investeerder Apollo is afgerond. Voor dat geld mag het Amerikaanse Apollo het loyaliteitsprogramma Flying Blue deels uitbaten. Eind oktober werd een financiering van 1,3 miljard euro aangekondigd, maar Apollo heeft dat bedrag verhoogd.

5 uur geleden
Rechter: namaakspeelgoed bij Action mag niet meer worden verkocht

DEN BOSCH (ANP) - De 'Squishy Factory" een product van speelgoedmaker Toi-Toys dat onder andere in de schappen lag bij winkelketen Action, mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant donderdag bepaald. Het speelgoed leek namelijk wel heel erg op de 'Doctor Squish Squishy Maker' van twee andere producenten.

6 uur geleden
Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

7 uur geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

7 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

7 uur geleden