Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strijd in Ethiopië hervat na vijf maanden gevechtspauze

Strijd in Ethiopië hervat na vijf maanden gevechtspauze

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Na een wapenstilstand van vijf maanden zijn in het noorden van Ethiopië weer gevechten uitgebroken tussen regeringstroepen en strijders van de opstandige regio Tigray. VN-chef António Guterres reageerde "diep geschokt" en riep op tot "onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en hervatting van de vredesbesprekingen".

Het Tigray People's Liberation Front (TPLF) zei dat regeringstroepen en hun bondgenoten een "grootschalig" offensief hebben gelanceerd. De regering in Addis Abeba beschuldigde het TPLF er juist van het bestand als eerste te hebben geschonden. De Ethiopische luchtmacht claimde later een vliegtuig te hebben neergehaald met wapens voor het TPLF. Het toestel zou het Ethiopische luchtruim via buurland Soedan zijn binnengedrongen, maar dat land ontkent er iets mee te maken te hebben.

De beweringen over de gevechten kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd, omdat de toegang tot het noorden van Ethiopië beperkt is. Er zou vooral worden gevochten in het zuiden van Tigray, in gebieden die grenzen aan de regio's Amhara en Afar.

Talloze doden

Het conflict begon in november 2020, toen premier Abiy Ahmed troepen naar Tigray zond in een poging de macht te breken van het TPLF, dat zich weinig aantrok van de centrale regering. Van 1991 tot 2018 regeerde de beweging nog over het hele land, maar sinds de verkiezingen van 2018 is premier Ahmed aan de macht.

De oorlog heeft geleid tot talloze doden, met vele berichten over massamoorden en seksueel geweld op grote schaal. In maart dit jaar werd een wapenstilstand overeengekomen waardoor internationale hulp aan Tigray kon worden hervat. Miljoenen mensen in die noordelijke regio hebben humanitaire hulp nodig, evenals in Afar en Amhara.

De vredesbesprekingen zijn om allerlei redenen nauwelijks op gang gekomen. Bemiddeling van speciale gezanten uit Europa en de Verenigde Staten bleek in recente weken niet succesvol.

Meer uit Buitenland

Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

51 minuten geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

1 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

2 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

2 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

2 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

3 uur geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

5 uur geleden