Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strengste lockdown tot nu toe in Turkije

Strengste lockdown tot nu toe in Turkije

ANKARA (ANP/DPA) - In Turkije is de strengste lockdown tot nu toe in de coronacrisis begonnen. In de strijd tegen het virus gaat het hele land 2,5 week vrijwel helemaal op slot.

Duizenden inwoners van Istanbul en andere grote steden vertrokken nog snel voordat de lockdown van kracht werd, wat tot veel verkeer leidde. Deskundigen waarschuwen in Turkse media voor de massale uitreis. Dit is niet het moment om op vakantie te gaan, aldus een hoogleraar. "Mensen moeten de lockdown niet zien als een kans om naar hun zomerhuisje of resort te gaan. Dit kan het aantal infecties alleen maar verhogen."

Tot de vroege maandagochtend van 17 mei mogen de inwoners van het zwaar getroffen land alleen nog met een geldige reden naar buiten, zoals boodschappen doen. Scholen zijn dicht. Reizen tussen Turkse steden is uitsluitend mogelijk met toestemming. Er gelden uitzonderingen voor toeristen.

Lockdown tot na ramadan

Supermarkten mogen de deuren enkel op bepaalde tijdstippen openen en moeten op zondag sluiten. Kritiek is er op het besluit om de verkoop van alcohol te verbieden. De lockdown geldt tot na de ramadan, de islamitische vastentijd, en het aansluitende Suikerfeest.

De bouwsector en een reeks andere bedrijven worden niet getroffen door de maatregelen. Vakbonden bekritiseren dat 70 procent van de werknemers gewoon moet blijven werken. Bovendien is er voor de gedwongen thuisblijvers geen financiële steun door de overheid voorzien.

Turkije kampt sinds enkele weken met torenhoge coronacijfers. De Turken moeten het aantal nieuwe gevallen terugdringen tot onder de 5000 per dag of anders een enorme prijs betalen, aldus president Erdogan.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

6 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

6 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

6 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

7 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

8 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

9 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

10 uur geleden