
Strengere regels uitzendbureaus wegens uitbuiting arbeidsmigrant
DEN HAAG (ANP) - Regels voor uitzendbureaus worden aangescherpt om uitbuiting van arbeidsmigranten tegen te gaan. Om te zorgen dat de nieuwe regels goed worden nageleefd, wordt de Arbeidsinspectie uitgebreid met negentig voltijdbanen.
Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister constateert dat bureaus momenteel regels omzeilen en dat dit leidt tot "schrijnende situaties" voor arbeidsmigranten.
"Nog te vaak worden arbeidsmigranten in Nederland behandeld als tweederangsburgers. Zij slapen in slechte omstandigheden en werken op gevaarlijke plekken, met onzekere contracten. Malafide uitzendbureaus maken misbruik van hun kwetsbare positie en verdienen daar geld aan. Dit is Nederland onwaardig", aldus van Gennip.
Waarborgsom
In de nieuwe situatie moeten de bureaus onder meer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen en een waarborgsom van 100.000 euro overmaken. Verder moeten ze laten zien dat ze het juiste loon betalen en netjes hun belasting betalen. Partijen die gebruikmaken van de diensten van uitzendbureaus mogen voortaan alleen zaken doen met bedrijven die zich aan die regels houden, is het idee van het voorstel.
Overtredingen van de nieuwe regels leiden tot boetes of zelfs tot schorsingen als de situatie niet verbetert. Er zijn in Nederland momenteel meer dan 15.000 uitzendbureaus. De nieuwe regels gelden naar verwachting vanaf 1 januari 2026, aldus het ministerie.
Positieve reacties
Brancheorganisatie ABU voor uitzendbedrijven is positief over het voorstel, maar zegt de verdere uitwerking kritisch te blijven volgen. "Het toelatingsstelsel moet leiden tot een betere positie van uitzendkrachten, meer kwaliteit en een gelijker speelveld in de branche. Dat juich ik toe", zegt directeur Jurrien Koops. De ABU let onder andere goed op de betaalbaarheid en uitvoerbaarheid van de uiteindelijke wet.
CNV reageert ook opgetogen op de wet om malafide uitzendbureaus aan te pakken. "Uitzendbureaus zijn een grote veroorzaker van misstanden op de arbeidsmarkt", zegt voorzitter Piet Fortuin, verwijzend naar zaken als onderbetaling en arbeidsongevallen. "De sector heeft eerder de gelegenheid gehad om orde op zaken te stellen. Dit is niet gelukt, dus deze wetgeving is hard nodig. Wij verwachten dat met deze wet honderden ongevallen en schrijnende situaties worden voorkomen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
22 uur geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
1 dag geleden