Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strengere regels online gokken: verplicht contact bij hoog bedrag

Strengere regels online gokken: verplicht contact bij hoog bedrag

DEN HAAG (ANP) - De regels rondom online gokken worden strenger, als het aan demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind en de Kansspelautoriteit (Ksa) ligt. De twee hebben donderdag nieuwe maatregelen aangekondigd waarbij goksites meer moeten doen om spelers te beschermen.

Als een gokker in een maand meer dan 700 euro stort, wil de Kansspelautoriteit verplichten dat goksites een "bewijs van inkomsten" vragen om te bepalen of de speler het bedrag wel kan missen. Bij gokkers van tussen de 18 en 24 jaar moet die grens op 300 euro komen te liggen.

Minister Weerwind wil op zijn beurt een "persoonlijk contactmoment" op het moment dat gokkers hun maandelijkse limiet willen instellen boven de 350 euro, of 150 euro bij jongvolwassenen. De spelers moeten automatisch worden uitgelogd als ze hun speel- of tijdslimieten bereiken.

'Neutrale' uitstraling

De internetpagina's waar spelers die limieten bepalen, moeten er "neutraal" uitzien. "Stel je de meest saaie internetpagina op aarde voor", zegt een woordvoerder van minister Weerwind. "Wij zien nu nog dat spelers op zulke pagina's worden verleid met bijvoorbeeld plaatjes van geld en dure auto's."

Helemaal definitief zijn de maatregelen nog niet. In het geval van de minister gaat het om een ministeriële regeling die op zijn vroegst in het najaar van 2024 in werking kan treden. Bij de Kansspelautoriteit mogen gokbedrijven en deskundigen nog reageren op de nieuwe regels, die volgens een woordvoerder kunnen ingaan op 1 april.

Grensbedrag

Sinds oktober 2021 mag een reeks bedrijven legaal online gokken aanbieden, onder de voorwaarde dat ze ingrijpen als spelers verslaafd raken. Dat doen de goksites niet genoeg, concludeerde de Ksa in september. De Nationaal Rapporteur Verslavingen riep die maand om "snelle actie" en adviseerde speellimieten die alle goksites samen bijhouden.

Een harde grens aan het bedrag dat gokkers mogen besteden, komt er voorlopig niet. Daarvoor zou een wetswijziging nodig zijn. De woordvoerder van de minister: "Omdat dat niet op de korte termijn kan, zetten we nu deze stap."

Illegale aanbod

Helma Lodders, voorzitter van de Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders, zegt de maatregelen "met interesse" te gaan bestuderen. Daarbij zijn twee zaken van belang, volgens de brancheorganisatie. "Ten eerste dat opgelegde maatregelen daadwerkelijk effectief zijn om het aantal probleemspelers zo klein mogelijk te houden. Ten tweede dat het legale aanbod voldoende aantrekkelijk blijft voor het overgrote deel van spelers die op een verantwoorde manier deelneemt." Dat laatste is volgens Lodders belangrijk om te voorkomen dat gokkers teruggaan naar het illegale aanbod.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

12 uur geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

1 dag geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

2 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

4 dagen geleden