Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strengere lockdown in Duitsland, winkels en scholen dicht

Strengere lockdown in Duitsland, winkels en scholen dicht

BERLIJN (ANP/RTR/AFP/DPA) - De Duitse Bondsregering en deelstaten zijn het eens geworden over een veel strengere lockdown. Die gaat op 16 december in en duurt tot 10 januari. In die periode moeten veel bedrijven de deuren sluiten en ook scholen moeten in principe dicht, maakte bondskanselier Angela Merkel bekend.

Merkel zei na spoedoverleg met leiders van deelstaten dat de bestaande maatregelen onvoldoende effect hebben gehad. In Duitsland is al weken een gedeeltelijke lockdown van kracht. Horecazaken moesten daardoor al eerder de deuren sluiten. Toch worden dagelijks nog steeds tienduizenden nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

Duitsland maakte afgelopen week ook melding van de dood van een recordaantal coronapatiënten. De autoriteiten registreerden in een dag tijd bijna 600 sterfgevallen. Daardoor groeide het politieke draagvlak om strengere maatregelen te nemen. Merkel pleit daar al langer voor, maar sommige deelstaten waren in het verleden terughoudend.

Feestdagen

Duitsers krijgen ook tijdens de feestdagen te maken met de gevolgen van de nieuwe maatregelen. Zo komt er een verbod op de verkoop van vuurwerk en een verbod op alcoholconsumptie in het openbaar. Dat laatste betekent feitelijk het einde van kraampjes waar ondernemers glühwein verkopen.

Mensen wordt ook gevraagd hun sociale contacten te beperken om verspreiding van het virus tegen te gaan. Er mogen niet meer dan vijf mensen uit twee huishoudens samenkomen. Kinderen van onder de 14 jaar worden niet meegerekend. Tijdens de kerstdagen wordt die richtlijn versoepeld en kunnen meer mensen samenkomen.

Thuis werken

Daarnaast zal het bedrijfsleven worden gevraagd om werknemers vanuit huis te laten werken. Bedrijven die volgens de overheid een essentiële functie hebben, hoeven ook de komende weken niet te sluiten. Het gaat bijvoorbeeld om supermarkten, apotheken, tankstations en banken.

Er komt ook meer financiële steun voor het bedrijfsleven. Bedrijven die worden getroffen door de coronamaatregelen kunnen maandelijks maximaal 500.000 euro aan compensatie claimen. Daar wordt maandelijks ongeveer 11 miljard euro voor uitgetrokken, maakte minister van Financiën Olaf Scholz bekend.

Meer uit Buitenland

Verdachte datalek VS gaat akkoord met 16 jaar gevangenisstraf

BOSTON (ANP) - De Amerikaanse militair Jack Teixeira is akkoord gegaan met een gevangenisstraf van zestien jaar om het lekken van geheime Amerikaanse militaire documenten op een platform voor sociale media. Dat meldt ABC News. Was hij niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklagers, dan had de rechter hem tot wel dertig jaar cel kunnen veroordelen.

53 minuten geleden
Trump mag toch meedoen aan voorverkiezingen Colorado

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag toch meedoen aan de voorronde van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Colorado. Het Amerikaanse Hooggerechtshof vindt het onterecht dat hij van het stembiljet is geschrapt. Het besluit komt op de valreep, namelijk een dag voor de voorverkiezingen in Colorado.

2 uur geleden
Nederland verklaart zich in Brussel voorstander van kernenergie

BRUSSEL (ANP) - Nederland heeft in Brussel herhaald dat het kernenergie als oplossing ziet voor energieproblemen. In een persverklaring van veertien landen die aangesloten zijn bij de Europese Nucleaire Alliantie wordt de "belangrijke rol van kernenergie naast die van hernieuwbare energie" genoemd om "klimaatdoelen en de veiligheid van de energievoorziening" te realiseren.

2 uur geleden
Laagste opkomst Iraanse verkiezingen sinds Islamitische Revolutie

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De opkomst bij de verkiezingen in Iran was nog nooit zo laag sinds de Islamitische Revolutie in 1979. De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken meldde een opkomst van 41 procent.

2 uur geleden
Ruim 40 landen eisen internationaal onderzoek naar dood Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Een groep van 43 landen heeft opgeroepen tot een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. "We zijn woedend", zei EU-ambassadeur Lotte Knudsen namens de landen. "De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij president Vladimir Poetin en de Russische autoriteiten."

2 uur geleden
Berlijn ontkent dat ambassadeur Moskou is ontboden door Kremlin

BERLIJN (ANP/AFP) - Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat de ambassadeur in Moskou is ontboden door het Kremlin. Volgens Berlijn zou hij naar een afspraak op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gegaan die al lang gepland stond.

5 uur geleden
Grootste bosbrand in Texas voor 15 procent onder controle

AUSTIN (ANP) - Brandweerlieden hebben moeite om de enorme bosbrand in de Amerikaanse staat Texas onder controle te krijgen. Volgens de Texas A&M Forest Service is de zogeheten Smokehouse Creek Fire nu voor zo'n 15 procent onder controle.

6 uur geleden