Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strengere coronamaatregelen in Marseille en Bordeaux

Strengere coronamaatregelen in Marseille en Bordeaux

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - De autoriteiten in Marseille en Bordeaux treffen strengere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Ondanks een mondkapjesplicht en strenge afstandsregels zijn de twee grote Franse steden net als Parijs aangemerkt als ‘coronahotspot’.

Samenscholingen van meer dan tien mensen worden verboden in de steden en omgeving, ook op de stranden bij Marseille. Staan aan de bar wordt niet toegestaan en ’s avonds laat mag buiten geen alcohol worden genuttigd.

Het aantal toegestane bezoekers bij evenementen en sportwedstrijden gaat terug van 5000 naar 1000. Huwelijksfeesten en andere familiebijeenkomsten worden aan banden gelegd, evenals bezoek aan verzorgingstehuizen. De maatregelen gelden in ieder geval tot 1 oktober en zullen strikt worden gehandhaafd met extra politie-inzet, zei regiobestuurder Fabienne Boccio.

Snelle stijging

"Alle waarschuwingssignalen staan op rood", zei directeur Yann Bubien van het universiteitsziekenhuis in Bordeaux waar 77 coronapatiënten liggen, van wie 24 op de intensive care. "Een heel snelle stijging in de afgelopen tien dagen." In Marseille dreigt overbelasting van de ic-afdelingen, zei de directeur van de publieke ziekenhuizen in de tweede stad van Frankrijk.

In Frankrijk werden het voorbije etmaal 6158 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd. Dat is weliswaar minder dan de dagen ervoor, maar de cijfers zijn op maandagen altijd lager omdat er 's zondags minder wordt getest. In totaal zijn ruim 387.000 besmettingen vastgesteld. Het aantal doden liep met 34 op tot 30.950.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

20 minuten geleden
Polen, Tsjechië en Oostenrijk voeren grenscontroles Slowakije in

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen en Tsjechië voeren tijdelijk grenscontroles bij hun buurland Slowakije in om illegale migratie en smokkelaars tegen te gaan. De maatregel geldt van woensdag tot en met 13 oktober, aldus de landen, maar kan mogelijk nog worden verlengd. Oostenrijk heeft als reactie ook grenscontroles ingevoerd.

2 uur geleden
Woordvoerder Kremlin: Rusland overweegt geen nieuwe kernproef

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is niet van plan een proef met een kernbom te houden. Volgens de machthebbers is Moskou niet afgestapt van het moratorium op kernproeven en blijven de afspraken van kracht. Het Kremlin verwerpt ook de suggestie van een Russische staatstelevisiezender dat de Russen een kernbom in Siberië tot ontploffing zouden moeten brengen als waarschuwing aan het Westen.

3 uur geleden
Zelensky bezoekt zwaarbevochten front in Oost-Oekraïne

KOEPJANSK (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag het front in Oost-Oekraïne bezocht. Hij is bij de linie rond Koepjansk en Lyman geweest, "een van de hotspots", meldt Zelensky op X.

4 uur geleden
Onderzoek naar doodslag na dodelijke brand in nachtclubs Murcia

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Een Spaanse rechtbank heeft een onderzoek naar doodslag geopend na de fatale brand in nachtclubs in de stad Murcia. Bij de ramp zondagochtend stierven dertien mensen.

4 uur geleden
Thaise politie meldt twee doden door schietpartij in Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - In een chic winkelcentrum in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok zijn dinsdag door een schietpartij twee mensen gedood. Een gewapende jongeman opende het vuur. Volgens de Thaise politie raakten vijf personen gewond. Autoriteiten meldden eerder dat er drie doden waren.

5 uur geleden
Rusland: geen nieuwe mobilisatie voor strijd tegen Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft geen plannen voor een nieuwe mobilisatie in verband met de strijd in Oekraïne, aangezien meer dan 335.000 personen zich tot nu toe dit jaar hebben aangemeld om te vechten in de strijdkrachten of in vrijwillige eenheden, zei minister van Defensie Sergej Sjojgoe.

5 uur geleden