Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strengere controles NVWA op fokken mopshonden

Strengere controles NVWA op fokken mopshonden

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan strenger controleren of fokkers van kortsnuitige honden zich aan de regels houden. Aanleiding zijn onder meer meldingen van onder andere dierenorganisatie Dier&Recht.

Het fokken van honden als de Franse bulldog en de mopshond is sinds maart 2019 gebonden aan strenge voorwaarden. Fokkers moeten zich bijvoorbeeld zoveel mogelijk inspannen om ademhalingsproblemen door een te platte snuit te voorkomen.

Volgens dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht houden de fokkers van mopshondenvereniging Commedia zich niet aan de regels. De organisatie meldde dat aan de NVWA. "We nemen de melding serieus", zei een woordvoerder.

Richtlijnen onwerkbaar

Jan Grit van mopshondenvereniging Commedia vindt de huidige richtlijnen onwerkbaar. "Zo is het onmogelijk om mopshonden te fokken, dus je legt de hele fok stil. Dan gaan mensen naar het buitenland om hun honden te halen. Er is geen enkele relatie tussen de lengte van de neus en de ademhaling. Wij denken dat het onderzoek waar het ministerie zich op baseert selectief gedaan is en daarom niet klopt."

Het ministerie van LNV baseerde zich bij het aanscherpen van de regels op onderzoek van Universiteit Utrecht.

Meer uit Binnenland

Nieuw bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

MARGRATEN (ANP) - In Margraten wordt maandagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum geopend van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Wereldwijd gaat het om het tiende bezoekerscentrum van beheerder American Battle Monuments Commission (ABMC). De ruim 26 hectare grote begraafplaats in Zuid-Limburg trekt jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers.

6 minuten geleden
Dierenpensions weer vol met feestdagen, ook druk buiten piekmaanden

AMERSFOORT (ANP) - De meeste dierenpensions zijn rond de feestdagen volgeboekt. Dat is wel vaker zo in deze tijd van het jaar, maar een woordvoerder van brancheorganisatie Dibevo ziet dat het er ook buiten de piekmaanden steeds drukker is.

29 minuten geleden
Limburg wil inwoners met laag inkomen gratis laten reizen

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg wil mensen met een minimuminkomen gratis laten reizen met het openbaar vervoer tijdens de daluren. De provincie werkt aan een voorstel om de Meedoen Pas, een ov-product van de regionale vervoersmaatschappij Arriva, beschikbaar te stellen aan minima. Een woordvoerster van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (openbaar vervoer) bevestigt een bericht hierover van De Limburger.

1 uur geleden
Weer komen er meer asielzoekers binnen dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. De instroom was ook vorige week aanzienlijk hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

2 uur geleden
Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

2 uur geleden
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

4 uur geleden
Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

6 uur geleden