Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strenge veiligheidsmaatregelen rond start hoger beroep Marengo

Strenge veiligheidsmaatregelen rond start hoger beroep Marengo

SCHIPHOL (ANP) - Rondom het Justitieel Complex Schiphol gelden maandagochtend zeer strenge veiligheidsmaatregelen, bij de start van het hoger beroep van het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Het verkeer op de toegangswegen van het complex wordt gecontroleerd door zwaarbewapende marechaussees. Ook rondom de extra beveiligde rechtbank lopen gewapende marechaussees.

De zitting zou om 10.00 uur beginnen, maar mede door alle maatregelen liep dat uit. Het hoger beroep in de zaak begint iets minder dan zes weken nadat de rechtbank uitspraak deed. Drie verdachten kregen een levenslange celstraf, onder wie Ridouan Taghi (46). De rechtbank noemde hem "de enige" en "onbetwiste" leider van een criminele organisatie die zich bezighield met "nietsontziend ontwrichtend geweld".

De zaak draaide in eerste aanleg om zeventien verdachten, in veertien zaken is hoger beroep ingesteld. Het omvangrijke proces gaat over zes moorden en meerdere moordpogingen.

Inventariseren

Deze week zal het gerechtshof onder meer inventariseren wat de omvang gaat worden en naar praktische kwesties kijken. De advocaten van Taghi en de broers Saïd en Mohamed R. hebben al aangegeven het woord te willen voeren.

Tot in ieder geval eind dit jaar zijn blokken van zittingsdagen ingepland. Het is nog niet duidelijk hoe lang het hoger beroep zal duren.

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

1 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

1 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

4 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

4 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

4 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

4 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

4 uur geleden