Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strenge straffen in veiligheidswet voor Hongkong

Strenge straffen in veiligheidswet voor Hongkong

PEKING (ANP/RTR) - De nieuwe veiligheidswet voor Hongkong die het Chinese Volkscongres heeft goedgekeurd, stelt strenge straffen op terrorisme, ondermijning van het centraal gezag, streven naar onafhankelijkheid en samenspanning met buitenlandse krachten. Daarop kan een levenslange celstraf komen te staan, maakte China bekend. De wet is dinsdag meteen van kracht geworden en geldt zowel voor inwoners van Hongkong als voor mensen die daar tijdelijk verblijven.

Bedrijven die de nieuwe wet overtreden kunnen boetes tegemoet zien en gedwongen worden hun activiteiten te staken. Mensen die voor overtreding van de wet worden veroordeeld, mogen niet zich niet meer verkiesbaar stellen in Hongkong. Er komt een nieuwe veiligheidsinstantie die niet onder het plaatselijk bestuur valt.

Details van de omstreden wet kunnen de verhoudingen tussen China en de internationale gemeenschap verder op scherp zetten. Internationaal was al zeer kritisch en bezorgd gereageerd op de goedkeuring van de veiligheidswet voor Hongkong. Onder andere de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben de wet bekritiseerd, waarmee China volgens critici pro-democratische betogers in Hongkong wil muilkorven. De Verenigde Staten namen al maatregelen tegen China.

De VS maakten een begin met het schrappen van de bijzondere status van Hongkong in de Amerikaanse wetgeving. Ook is de export van wapens en hightech naar China en Hongkong stilgelegd. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat China tegenmaatregelen gaat nemen.

Meer uit Buitenland

Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

2 minuten geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

1 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

1 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

2 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

3 uur geleden
Bijna 160 doden door aardverschuivingen in Ethiopiƫ

ADDIS ABEBA (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na twee aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopiƫ is opgelopen naar 157, meldt een regeringsfunctionaris. Eerder was al duidelijk geworden dat tientallen mensen waren overleden.

3 uur geleden
Hamas en Fatah tekenen samen verklaring met oproep tot eenheid

BEIJING (ANP/AFP) - Afgevaardigden van de Palestijnse beweging Hamas en de partij Fatah hebben samen met twaalf andere Palestijnse groeperingen een overeenkomst en oproep voor nationale eenheid ondertekend. De Palestijnse partijen hebben op uitnodiging van China met elkaar gesproken in Beijing. Volgens de Chinese regering zou Hamas met dit akkoord in "een nationale regering van verzoening" kunnen komen na de oorlog in de Gazastrook.

4 uur geleden