Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strenge straffen in veiligheidswet voor Hongkong

Strenge straffen in veiligheidswet voor Hongkong

PEKING (ANP/RTR) - De nieuwe veiligheidswet voor Hongkong die het Chinese Volkscongres heeft goedgekeurd, stelt strenge straffen op terrorisme, ondermijning van het centraal gezag, streven naar onafhankelijkheid en samenspanning met buitenlandse krachten. Daarop kan een levenslange celstraf komen te staan, maakte China bekend. De wet is dinsdag meteen van kracht geworden en geldt zowel voor inwoners van Hongkong als voor mensen die daar tijdelijk verblijven.

Bedrijven die de nieuwe wet overtreden kunnen boetes tegemoet zien en gedwongen worden hun activiteiten te staken. Mensen die voor overtreding van de wet worden veroordeeld, mogen niet zich niet meer verkiesbaar stellen in Hongkong. Er komt een nieuwe veiligheidsinstantie die niet onder het plaatselijk bestuur valt.

Details van de omstreden wet kunnen de verhoudingen tussen China en de internationale gemeenschap verder op scherp zetten. Internationaal was al zeer kritisch en bezorgd gereageerd op de goedkeuring van de veiligheidswet voor Hongkong. Onder andere de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben de wet bekritiseerd, waarmee China volgens critici pro-democratische betogers in Hongkong wil muilkorven. De Verenigde Staten namen al maatregelen tegen China.

De VS maakten een begin met het schrappen van de bijzondere status van Hongkong in de Amerikaanse wetgeving. Ook is de export van wapens en hightech naar China en Hongkong stilgelegd. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat China tegenmaatregelen gaat nemen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Winkelend publiek moet in Engeland vanaf 24 juli mondkapje dragen

LONDEN (ANP) - De Britse regering stelt het dragen van een mondkapje in de winkel en supermarkt in Engeland vanaf 24 juli verplicht. Hiermee hoopt de regering van premier Boris Johnson een nieuwe verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt het bureau van de premier.

33 minuten geleden
Trump: ik heb een goede relatie met medisch topadviseur Fauci

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft benadrukt een prima relatie te hebben met zijn medische topadviseur Anthony Fauci. "Ik vind hem een erg aardige persoon, al ben ik het niet altijd met hem eens", zei de president na berichten dat het Witte Huis heeft geprobeerd Fauci via de media te ondermijnen.

2 uur geleden
'FBI moest deur Epstein-vertrouweling Maxwell openbreken'

NEW YORK (ANP/AFP) - Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell weigerde mee te werken toen de FBI voor haar deur stond. Agenten moesten daardoor haar voordeur openbreken, zeggen aanklagers in rechtbankdocumenten.

3 uur geleden
'Latijns-Amerika meldt nu meer coronadoden dan Noord-Amerika'

SANTIAGO (ANP/RTR) - Het dodental door het coronavirus ligt in Latijns-Amerika voor het eerst hoger dan in Noord-Amerika. Persbureau Reuters becijferde dat Latijns-Amerikaanse landen samen 144.680 sterfgevallen hebben gemeld. Dat zijn er bijna 1000 meer dan in de Verenigde Staten en Canada.

3 uur geleden
Slachtoffers Weinstein maken bezwaar tegen miljoenenschikking

NEW YORK (ANP/RTR) - Zes vrouwen die zeggen te zijn misbruikt door Harvey Weinstein, hebben bij een rechtbank in New York bezwaar gemaakt tegen een miljoenenschikking. Die moet slachtoffers van de gevallen filmproducent het recht geven duizenden dollars aan compensatie te claimen.

5 uur geleden
Merkel verwacht nog geen akkoord over coronahulp Europa

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse regeringsleider Angela Merkel verwacht nog geen akkoord over het geplande Europese coronaherstelfonds en de Europese begroting voor de komende jaren. De bondskanselier zei niet te kunnen garanderen dat de Europese leiders eind deze week een overeenkomst bereiken op een top in Brussel, gezien de verschillen.

6 uur geleden
Rechter blokkeert eerste executies door regering-Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechtbank in Washington heeft op het laatste moment de uitvoering van de eerste executies door de regering-Trump geblokkeerd. Het gaat om vier moordenaars die ter dood zijn veroordeeld door een nationale (federale) rechtbank. Het zouden de eerste executies op federaal niveau zijn geweest sinds 2003.

8 uur geleden