Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strenge maatregelen moeten menigte schaatsers voorkomen

Strenge maatregelen moeten menigte schaatsers voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Burgemeesters houden hun hart vast omdat ze ook dit weekend een te grote toeloop van schaatsers verwachten op meren, vijvers en grachten. Ook kabinet, veiligheidsregio's en ijsverenigingen roepen iedereen op reisbewegingen te beperken en zo min mogelijk mensen te ontmoeten. Ook al ligt er nog zo'n mooie ijsvloer, het is niet de bedoeling dat iedereen daar gaat schaatsen, zeggen ze doelend op de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Vrijdag dreigde burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht (provincie Utrecht) om vanwege de enorme toeloop een noodverordening in te stellen in en rond De Molenpolder. Tot en met zondag worden in het schaatsgebied al geen auto's toegelaten. Ook de Maarsseveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen zijn daardoor niet bereikbaar voor schaatsers die met de auto komen.

Ook onder meer Rotterdam, Leeuwarden en Hardenberg hebben vrijdagmiddag wegen afgesloten omdat er een te grote toeloop naar populaire schaatsplekken was.

Noorder IJpolder

Bij de Noorder IJpolder in Amsterdam werd vrijdag een vrouw door een politieagent van de verdrinkingsdood gered. Ze was het ijs opgegaan om haar door het ijs gezakte hond te redden. Op de Haagse Hofvijver kwamen mensen in problemen toen de randen van de vijver begonnen te smelten. Politie, brandweer en Koninklijke Marechaussee hielpen de onfortuinlijke schaatsers weer aan de kant. Even verderop, in het Zuid-Hollandse Valkenburg heeft ijsclub Nooitgedacht na overleg met de gemeente de ijsbanen zelf onklaar gemaakt wegens de grote toeloop van schaatsliefhebbers. Volgens de club is het in coronatijd onmogelijk om te handhaven.

Veel gemeenten sloten de afgelopen week al wegen naar de schaatsgebieden af en wie zijn auto in de berm parkeert, riskeert ook dit weekend een boete en wegslepen. Op bevroren meren en plassen zijn massaal boetes uitgedeeld aan schaatsers die zich niet aan de coronaregels hielden.

KNSB

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio's, waarschuwt dat gemeenten in het weekend kunnen besluiten om schaatsbanen, meren en vijvers af te sluiten voor schaatsers als het er te druk wordt. Hij vergelijkt dat met de maatregelen die in 2020 in het voorjaar en najaar zijn genomen toen mensen massaal naar de stranden en de bossen trokken.

Ook schaatsbond KNSB roept mensen op verstandig te zijn als ze willen gaan schaatsen op natuurijs. Blijf dicht bij huis. Zoek vijvers, grachten of sloten in je eigen woonplaats, is het advies.

IJsmeester

Ondertussen voorziet de app IJsmeester in een grote behoefte. De app, waarop schaatsliefhebbers elkaar op de hoogte houden van geschikte schaatslocaties en de conditie van het ijs, is in nauwelijks een week tijd zo'n 60.000 keer gedownload. De bijbehorende website trok vrijdag gemiddeld duizend bezoekers per seconde.

Het ziet ernaar uit dat er nog maar een paar mooie schaatsdagen zijn en dat het daarna gaat dooien. Dat verklaart voor een groot deel de verwachte toeloop op zaterdag en zondag.

Meer uit Binnenland

Twee vermisten bootongeluk Dinteloord waarschijnlijk overleden

DINTELOORD (ANP) - De twee nog vermiste opvarenden van de boot die dinsdagmiddag omsloeg in het Volkerak zijn vermoedelijk niet meer in leven. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant meldt dat de hulpdiensten de reddingsactie omzetten in een bergingsactie. Ze houden er rekening mee dat de twee zijn overleden, licht een woordvoerster toe. "De hulpdiensten zijn niet ineens weg en ze blijven voorlopig nog zoeken, maar dan niet meer naar gewonden maar naar lichamen."

6 uur geleden
Dode en twee vermisten door omslaan boot bij Dinteloord

DINTELOORD (ANP) - Bij Dinteloord is dinsdagmiddag een persoon om het leven gekomen doordat de boot waarin het slachtoffer zat was omgeslagen. Naar twee andere opvarenden wordt nog "met man en macht gezocht", meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Over de identiteit van het overleden slachtoffer is nog niets bekendgemaakt.

9 uur geleden
73 klimaatdemonstranten aangehouden voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 73 klimaatdemonstranten opgepakt op de A12 in Den Haag. Ze gingen rond 12.00 uur de weg op en liepen onder meer door naar de tunnelbak. Onder de aangehouden personen zat ook een minderjarige, meldt de politie. Alle 73 zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Rond 15.30 uur was de weg weer open voor verkeer, aldus de politie.

10 uur geleden
Aanpak toeslagfraude moest 'onmogelijke' 15 miljoen extra opleveren

DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.

11 uur geleden
Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

11 uur geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

12 uur geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

12 uur geleden